Vijesti 10.06.2016.

Vuk zaklao četiri ovce u Racunama

ČITANJE: 2 minute

Vuk je zaklao četiri ovce u selu Racune na obroncima Manjače. Juče je upao u stada Borislava i Marka Amidžića koja su bila na pašnjacima i napravio krvavi pir.

– Bio je to vuk samotnjak. Kod mene su zaklane tri, a kod komšije jedna. Kao i svaka zvijer napao je rano ujutro. Kada sam došao na pašnjak, ono što sam zatekao bilo je šokantno. Svakom stočaru je teško kada izgubi svoje blago –  priča Borislav Amidžić.

Racune su udaljene četrdesetak kilometara od centra grada i divlje zvijeri nisu rijetkost jer pored vuka i medvjedi znaju da napadnu stoku na ovom području.

– Mještani su već duže vrijeme u strahu jer krvoloke zatiču ne samo na pašnjacima već i oko kuća i štala. Vukovi i medvjedi su sve češći “gosti” sela duž kanjona Vrbasa. Nije jednostavno kada naiđeš na tragove zvijeri. Pomisliš na djecu i nejač jer mogu sutra napasti i na njih. Vuk jeste krvolok, ali veći strah među ljudima je od medvjeda. Njih možemo da vidimo i usred bijela dana – dodaje Amidžić.

Ističe da je njegov komšija Marko pozvao policiju.

– Oni su mu rekli da treba da se podnese zahtjev u lovačko udruženje i svašta još nešto. Da bismo zaštitili našu stoku, moramo da ispunimo stotinu papira i napravimo više troškova nego što košta jedna ovca. Valjda neko treba da zaštiti čovjeka i njegovu imovinu od zvijeri, a ne njih od nas koji smo oštećeni – ne krije razočarenje Amidžić.

I nije samo vuk uzeo svoj danak već je u Ledenicama, takođe na obroncima Manjače, medvjed napao stado ovaca, a jedna je raskomadana.

Sekretar Lovačkog društva “Zmijanje” Veselko Pejić kaže da oni savjetuju ljudima da odu u Gradsku upravu, prijave slučaj i nakon toga ide komisija koja, ako ustanovi da je štetu počinio medvjed, onda ona bude nadoknađena po vrijednosti koju komisija ocijeni.

– Ako je u pitanju napad vuka, tu ne postoji nadoknada – rekao je Pejić.

Dodaje da su lovci ove godine odstrijelili dva vuka.

– U ovom momentu jedino što se sada može reći tim ljudima je da se vuk boji čovjeka i da čobani treba da budu blizu stada. Isto tako, ako su ovce na livadi, treba staviti električnu ogradu jer vuk neće preko nje. Savjetujemo i loženje vatre jer se ova zvijer i nje boji – kazao je Pejić.

Razlike

Veselko Pejić kaže da se napad medvjeda i vuka razlikuju.

– Vuk za razliku od medvjeda, koji uzme jednu ovcu i odnese, nije zadovoljan jednom žrtvom. Zna zaklati više grla stoke  i ostaviti ih tako jer samo krv isiše – rekao je Pejić.

(Glas)