Vijesti 19.03.2019.

VUKAJLOVIĆ: Istražiti Stanivukovića zbog moguće zloupotrebe ličnih podataka

ČITANJE: 2 minute

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banja Luka Stojan Vukajlović izjavio je danas da bi Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH trebala da istraži moguću zloupotrebu ličnih podataka građana koji su potpisali peticiju protiv poskupljenja vode u Banjoj Luci, nakon što je poslanik PDP-a Draško Stanivuković potvrdio da ovu peticiju nikada nije predao gradskoj skupštini.

Vukajlović tvrdi da bi Stanivuković, koji je organizovao potpisivanje peticije, mogao zloupotrijebiti u političke svrhe jedinstvene matične brojeve građana i njihove druge lične podatke, koji su prikupljani tokom potpisivanja peticije. On je ukazao da je sam Stanivuković juče potvrdio da Skupštini grada nije predao peticiju, koja je potpisivana početkom februara ove godine.

– Zvuči nevjerovatno da su danima prikupljani potpisi za tu peticiju, a da ona nikada nije predana Skupštini grada. Kolega Stanivukiović je, kao i svaki drugi građanin, mogao otići na protokol Skupštine i predati peticiju i niko ga nije mogao spriječiti u tome. Sada, postavlja se logično pitanje šta će desiti sa tim potpisima, ako ih već nije iskoristio za peticiju protiv poskupljenja vode. Postoji, naime, osnovana sumnja da bi građani, koji su potpisali peticiju i pritom dali svoje lične podatke, mogli biti zloupotrebljeni u političke svrhe, pogotovo ako znamo da je kolega Stanivuković ranije najavio kandidaturu za gradonačelnika Banja Luke i da će mu, u skladu s tim, za kandidaturu biti potrebno da prikupi zakonom propisan broj potpisa građana. Takođe, ovom prijavom, želim da skrenem pažnju građanima, ali i samoj Agenciji, na raširenu praksu olakog davanja ličnih podataka građana, koji mogu biti zloupotrebljavani u razne svrhe, pa čak i političke, kao što možemo vidjeti iz ovog slučaja – rekao je Vukajlović.

Iz Skupštine grada juče i zvanično potvrđeno da Stanivuković nikada nije predao peticiju protiv poskupljenja vode, iako je 6. februara, pred TV kamerama, tvrdio da je predao navodne potpise 3.000 Banjalučana. Po objavljivanju ove vijesti, Stanivuković je u pisanoj izjavi priznao da nije predao peticiju, tvrdeći da bio „onemogućen u tome“. U saopštenju, međutim, nije precizirao ko ga je i kako mogao onemogućiti da preda peticiju nadležnim gradskim službama.