Politika 06.07.2022.

VUKANOVIĆ: Dodik obećao strancima da će za četiri godine BiH ući u NATO

ČITANJE: 2 minute

Danas je stigla odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se Zakon o lijekovima RS privremeno stavlja van snage.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović ovakvu odluku vidi kao “izlazno rješenje za režim Milorada Dodika”. S druge strane, nada se da narod neće pristati na “predizborne ucjene” istog režima koji najavljuje povećanje plata uz koje bi svi zaposleni u ovom entitetu ostvarili dodatnih 100 KM.

“Ako će narod oprostiti 16 godina strahovlade i raspadanja cijelog društva i sistema za stotinu maraka pred izbore – onda ni ne zaslužujemo ništa bolje. Nadam se da narod neće upasti u Dodikovu zamku”, govori narodni poslanik Nebojša Vukanović na početku komentara niza aktuelnih tema za N1.

O odluci Ustavnog suda BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas, podsjetimo, usvojio zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića za donošenje privremene mjere kojom se van pravne snage stavlja Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

“Ustavni sud ponovo pokazao da je politički sud. Ja sam živi primjer dvostrukih aršina Ustavnog suda BiH. Bilo je za očekivati, kao i ranije, da Ustavni sud iznađe izlazno rješenje za režim Milorada Dodika koji je takav potez donio samo kako bi prikrio afere iz perioda pandemije”, tvrdi Nebojša Vukanović.

Imao je i dodatno zanimljivo poređenje za sumnjive javne nabavke zbog kojih je uhapšen i direktor Instituta za javno zdravlje RS Branislav Zeljković, koji će, misli Vukanović, dobiti tek simboličnu kaznu nakon oduženog procesa.

“Da odete na najzabitiji dio Papue Nove Gvineje – ljudi bi se začudili ovim šta su oni radili”, govori Vukanović podsjećajući i na slučaj direktora bolnice u Doboju, koji je i dalje na čelu ustanove iako je umjesto medicinskih naočala kupio one za varanje.

Dodik je, nastavlja Vukanović, dobio žuti karton od međunarodne zajednice, a od kolega koje su s njim boravile na sastanku u Briselu prošlog mjeseca, kaže, čuo je “da je bio kooperativan kao nikada do sada”.

“Ovdje se lupa šakom u prsa i poziva na otcjepljenje, a pred strancima pristaje na sve – uz poruku ‘samo mi dajte još jedan mandat’. I još jedna sigurna stvar – obećao je strancima da će u naredne četiri godine i formalno dovršiti učlanjenje BiH u NATO ako mu omoguće da pokrade izbore”, saopštio je Vukanović.

S tim u vezi, dodaje, zanimljivo je da visoki predstavnik Christian Schmidt, iako je već dva puta koristio bonske ovlasti – nije donio odluku o uvođenju skenera u izborni proces.

(SB)