Politika 10.10.2022.

Vukanović oštro o Šmitu i Tužilaštvu, najavljuje nove skupove

ČITANJE: 3 minute

O izbornim krađama opozicionari iz Republike Srpske Milan Radović, Igor Crnadak i Nebojša Vukanović danas bi trebali razgovarati sa specijalnim tužiocem Republike Srpske Miodragom Bajićem. Sastanak koji je trebao početi u 9:30, pomjeren je na 13:00. Opozicionari su, kako je istakao Nebojša Vukanović, zvali i kabinet ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, ali s obzirom na to da je ministar na putu do kraja sedmice, dobili su garancije da će s njima razgovarati neko drugi.

“Cilj tog sastanka je da pitamo zbog čega po službenoj dužnosti policija i tužilaštvo ne reaguju na ovo grubo kršenje i zloupotrebe izbornog zakona, jedan organizovani kriminal, možemo slobodno reći jednu vrstu državnog udara”, rekao je Vukanović.

On je istakao da ne postoji ni teoretska mogućnost da je slučajno Jelena Trivić, kandidatkinja PDP za predsjednika Republike Srpske dobila po nula glasova, piše N1.

“I da se iste zloupotrebe, ili kako žele ovi koji su to radili kazati – greške, događaju u Nevesinju, Višegradu, Brčkom, Prijedoru, Banjaluci, Gradišci i širom Republike Srpske”, zaključio je Vukanović.

Tvrdi da je jasno da se radi o organizovanom kriminalu kojeg ne mogu dokazivati poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, novinari ili građani, već policija i tužilaštvo.

“Ako neće tužilaštvo da radi mi ćemo pozvati građane, pa neka se okupe ovdje. Pa ako neće nama da odgovori tužilac Bajić onda će odgovoriti narodu”, najavio je Vukanović ističući kako je nedopustiva selektivna pravda po kojoj se hapsi odbornik SDS u Laktašima koji je, prema Vukanovićevim tvrdnjama branio izbornu volju, a da se “pet dana nakon izbora ne zna ko su batinaši koji su dolazili na biračka mjesta”.

Vukanović je ponovo najavio da će opozicija iz Republike Srpske ove sedmice održati masovniju konferenciju za medije ili šetnju od Centralne izborne komisije BiH do OHR-a, te da će za objavljivanje definitivnog termina sačekati odobrenje zahtjeva.

On je podvukao da zahtjev opozicije neće biti bilo kakav intervencionizam visokog predstavnika čiji legitimitet spore predstavnici vlasti i dijela opozicije u Republici Srpskoj.

“Ti stranci koji su došli ovdje iz Evrope treba nama da sugerišu da mi poštujemo evropska pravila, norme i standarde, a ne da se relativizuje nasilje i zločin. Mi ne tražimo apsolutno nikakav intervencionizam, već da se ponaša u skladu sa zakonom i da CIK i ostale institucije oštro kazne one koji su zloupotrijebili izborni zakon, a u izbornoj noći ste imali stotine primjera kršenja izbornog zakona”, rekao je Vukanović ističući da će zahtjev prema Šmitu biti jasan, “da kaže zašto on prećutno pere ruke i zašto pokušava da minimizira zločin koji se desio u izbornoj noći. Njegovo ponašanje je sramno i neprihvativo”.

Upitan za komentar o najavama iz OHR-a o odluci o državnoj imovini koja bi se mogla ticati i Republike Srpske Vukanović je istakao da bi Šmit, da ima dobre namjere, rekao da sve proističe iz Izbornog zakona i izbora.

“Pošto je ovo zemlja koja je vrlo korumpirana jedini način da izbori budu regularni je uvođenje skenera i videonadzora da bi se kontrolisao izborni proces, da je imao dobru volju on je znao kakvi su zahtjevi građana”, rekao je Vukanović tvrdeći da je izborni zakon nametnut u ponoć “kada samo rade bordeli”, čime je, po njegovim tvrdnjama Šmit pokazao da nema apsolutno nikakav legitimitet zbog čega je njegovo ponašanje neprihvatljivo.

(E.M)