Vijesti 16.05.2022.

VUKANOVIĆ: Smjena Jelene Radojević Kapor na BHRT-u nedopustiv pritisak na Srbe

ČITANJE: 2 minute

Danas je upravni odbor javnog servisa BHRT-a donio odluku da sa mjesta glavne urednice informativnog programa BHRT-a Jelenu Radojević Kapor, jednu od dvoje Srba koji imaju uredničku poziciju na BHRT-u, dok su preostalih petnaest kadrovi bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, te ostali, podsjetio je poslanik u NSRS Nebojša Vukanović na svom blogu.

Nejgovu reakciju na današnju smjenu na BHRT-u prenosimo u cijelosti:

– Razlog za smjenu je navodno mobing, koji je gotovo istovremeno u aprilu prijavilo sedam radnika,te stimulacija koju je predložila urednica IP Jelena Radojević Kapor a koji je potpisao i odobrio generalni direktor Belmin.Karamehmedović, koji je sada glavni zagovornik njene smjene jer na Kolegijumu BHRT ne podržava slijepo njegove prijedloge.

Zanimljivo da je odluku o smeni donio upravni odbor na čijem je čelu Rajko Radovanović, kadar SNSD-a i Nebojše Radmanovića, koji već duže vremena neštiti interese Srba već je postao marioneta u rukama direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića, tokom čijeg mandata je veliki broj Srba ostao bez posla.

.Puno je problema koji potresaju BHRT godinama,od finansijskih do programskih i organizacionih, pa bi Upravni odbor i direktor trebali rješavati ove nagomilane problemedž koje su sami stvorili, umjesto što gledaju da uklone Pejku Medić i Jelenu Kapor.

BHRT je javni servis svih građana BiH, trebao bi da radi u interesu javnosti i svih građana a ne u korist političkih struktura ili nekih moćnika. U posljednje vrijeme BHRT je povećao gledanost zahvaljujući izbalansiranom i objektivnije pristupu, prostoru koji je dat i vlastima i opoziciji, otvaranju tema i pitanja koje su od suštinskog značaja za društvo, i mislim da su smjene ljudi koji profesionalno rade svoj posao kontraproduktivne i štete ugledu BHRT-a.

Umjesto Jelene Radinović Kapor za urednika Informativnog programa BHRT-a imenovan je Dejan Petrović, lj ostaje da se vidi kako će na smjene Srba na BHRT-u ali u diplomatsko konzularnoj mreži reagovati Dodik i funkcioneri SNSD-a jer su se oni pretvarali da su vaskolikog zaštitnici Srpstva koji se bore protiv izdajnika i Barirovaca iz opozicije, a problemi Srba su nastali upravo sa njihovim dolaskom na vlast.

Nikada nisam kupio poene na jeftinom populizmu i lažnom nacionalizmu, uvjek se trudim biti objektivan, ali je nedopustivo da nedavno veliki broj Srba ostane bez posla, i da se smjenjuje jedino dvoje Srba na uredničkim pozicijama jer nisu lojalni strukturama SDA i SNSD-a, jer BHRT ,kao i RTRS i FTV mora biti javni servis svih građana koji plaćanjem pretplate finansiraju njihov rad – zaključio je Vukanović.

(SB)