Politika 25.03.2023.

Vukčević: Odlikovanje pripadnika brigade HVO-a poniženje srpskih žrtava u Posavini

ČITANJE: 1 minuta

Generalni sekretar Socijalističke partije Nikola Vukčević oštro je osudio odlikovanje zloglasne 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane koje je tokom rata počinila zločin nad Srbima širom Posavine.

“Odlikovanje ove brigade u gradu u Republici Srpskoj je ozbiljna provokacija i vrijeđanje srpskih žrtava i življa koje je prošlo kroz logore koje su osnovali pripadnici ove brigade u ovom dijelu Srpske. Da je ovako nešto pokušano da se uradi na teritoriji Hrvatske i da je umjesto hrvatske u pitanju srpska brigada, sumnjam da ne bi došlo do ozbiljnog incidenta i neprimjerene reakcije”, smatra Vukčević.

Niko ne spori da je na teritoriji današnje Dervente i cijele Posavine živjelo i živi mnogo stanovnika hrvatske nacionalnosti i oni sami i njihovi potomci imaju pravo da se okupljaju u rodnim mjestima. Međutim, odlikovanje brigade koja je njegovala fašizam i otvarala logore samo za Srbe je veliki udarac za srpske porodice u ovoj regiji.

“Smatram da se ovako nešto ubuduće ne smije dopustiti. Dovoljno je što svake godine u Hrvatskoj gledamo višednevna slavlja posvećena progonu stotina hiljada Srba u “Oluji”. Potpuno je nedopustivo da se na teritoriji Republike Srpske slave i odlikuju pripadnici vojske koja je kroz istoriju počinile strašan zločin nad Srbima”, zaključuje Vukčević.

(A. S.)