Vijesti 12.06.2022.

Vukomanović: Banjalučko proljeće opravdalo očekivanja, u Banjoj Luci turisti iz cijelog svijeta

ČITANJE: 3 minute

Posljednjih mjeseci Banja Luka sa ponosom nosi titulu epicentra dobrih dešavanja, kako muzičkih, tako i sportskih, ali i zabavnih.

Svemu tome svjedoči činjenica da se na ulicama našeg grada ovih dana mogu vidjeti mnogobrojni turisti iz regiona, Evrope, ali i cijelog svijeta.

-Sve to opravdava slogan da je definitivno proljeće idealno za provesti u Banjoj Luci, jer turisti, sa raznih krajeva svijeta, ponovo se vraćaju u naš grad, kako zbog dobrih manifestacija i događaja, tako i zbog lijepog gostoprimstva i ljubaznih domaćina – rekla je savjetnica gradonačelnika, Tanja Vukomanović.

Ona ističe da je manifestacija „Banjalučko proljeće“ ove godine nadmašila sva očekivanja.

-Izuzetno bogat i raznovrstan sadržaj u skoro tri mjeseca koliko traje ovaj program, prilagođen je za sve uzraste i generacije, tako da svako može da nađe nešto u čemu će da uživa. Vrijedno smo radili da pripremimo za svakog po nešto, da i Dan grada i slavu Grada obilježimo na drugačiji način, sa našim sugrađanima – rekla je ona.

Već u narednim danima očekuje nas čarolija dobre muzike, pokreta i glume na ulicama Banje Luke, a sve u sklopu prvog festicala uličnih zabavljača „TrotoArt“.

-TrotoArt će biti poseban događaj, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Već sada, u sklopu ovog festivala, prijavljeno je mnoštvo učesnika, ne samo iz našeg grada, nego iz cijele Republike Srpske, ali i šire, te nema sumnje da će Banja Luka ponovo biti u znaku dobrih ritmova, plesa i muzike – istakla je ona.

Tradicionalno, tvrđava Kastel je mjesto gdje se okuplja mnoštvo muzičara za sve uzraste, pa će tako sve naše sugrađane i turiste zabavljati poznata muzička imena, poput Maje Tatić, ali nastupiće i poznata grupa „Dubioza kolektiv“.

Uz sve to, naši sugrađani, ali i mnogobrojni turisti u narednim danima, zajedno će pjevati dobro poznate stihove Džibonija, Zdravka Čolića, Josipe Lisac i Luz Kasal.

U sklopu bogatog sportskog proljeća, biće održan i „Dragon boat fest“, te izuzetno primamljiv rafting pod punom mjesečinom, a Banja Luka, kao grad koji je opredijeljen za alternativne načine prevoza,  domaćin je i izuzetno atraktivne, maratonske biciklističke trke.

U sklopu „Banjalučkog proljeća“ održano je mnoštvo manifestacija, poput Festivala cvijeća, koji je i ove godine privukao mnoštvo zaljubljenika u hortikulturu, a prvi put organizvan je i festival „Banj dan“.

Takođe, ni ovo „Banjalučko proljeće“ nije prošlo bez „Imperativa“, Banjalučke tranverzale, raznih trka na ulicama našeg grada, Inosta mladih, Biciklističke trke Beograd – Banja Luka i slično.

Prvi put, u okviru nikad bogatijeg „Banjalučkog proljeća“, održana je trka sa preprekama, ali i interesatan karneval.

Banja Luka je prije samo nekoliko dana bila i centar svijeta, jer je održano svjetsko prvenstvo u raftingu.

U naš grad su tako stigle ekipe iz 22 zemlje svijeta, od Slovenaca, preko Brazilaca, Japanaca, ali i ekipa iz daleke Kosta Rike i Indonezije.

Takođe, u sklopu još jednog„Moto-fest“ , bajkeri širom svijeta su ponovo dokazali da je Banja Luka mjesto gdje se održava najbolji festival svih ljubitelja dvotočkaša.

-Svi smještajni kapaciteti danima su popunjeni, a na ulicama možete čuti razne jezike, a nerijetko i grupe turista koje sa vodičima obilaze grad – zaključila je savjetnica Tanja Vukomanović,, te dodala sa završetkom Banjaličkog proljeća neće stati manifestacija, jer se sprema i zanimljivo „Banjalučko ljeto“.

(E.M)