Vijesti 26.02.2021.

VUKOMANOVIĆ: Banjaluka u centru grada objavljuje račune, u BiH koju smatraju leglom korupcije

ČITANJE: 2 minute

Ono što se do sada krilo od građana, sada ne samo da nije tajna, nego je objavljeno u centru grada na mjestima na kojima svi mogu da vide.

Rekla je ovo savjetnica ze medije gradonačelnika Banjaluke, Tanja Vukomanović, komentarišući konkurse i račune koji se danas “vrte” na siti lajtovima u centru grada.

Dodaje da je došlo vrijeme da vlast račune polaže građanima i to ne samo pred izbore, nego svake sedmice.

– Zamislite da u BiH, zemlji koju nazivaju leglom korupcije, imate grad u kome na ekranima po centru vidite gdje ide svaka marka? To upravo imate u Banjaluci. Ovaj grad postaje slobodna zona, grad u kome se problemi koji se mogu riješiti odmah, odmah i rješavaju – rekla je ona.

Ona dodaje da su i uštede na mnogim stavkama vidljive i nakon dva mjeseca, a da će se pravi rezultat transparentnog rada Graske uprave tek vidjeti.

– One koji kažu da se od ovakvih odluka ne živi bolje i da očekuju konkretne poteze, odmah moram demantovati. Šta ima konkretnije nego u zemlji za koju su sinonim bogaćenje političara koji žive na račun građana objaviti sve troškove i pokazati da je rasipništvu došao kraj? – rekla je ona dodajući da ovakvi potezi vraćaju ljudima vjeru da se i njih pita i da se i njima trebaju polagati računi.

Vratiti vjeru u konkurse

Vukomanovićeva kaže da je bitno i da svi zajedno vratimo građanima vjeru u konkurse i vjeru da najbolji zaslužuju i najbolje mjesto.

– Znam da će to biti teško, ali ovo je ipak rijedak slučaj da mediji pišu o konkursima prije nego se objave, obično vijest bude da je konkurs završen i da je bio namješten. Ne mogu ni zamisliti kada su građani posljednji put razmišljali da se prijave na konkurs u javnoj ustanovi i to još za direktora, ali vjerujem da sada o tome razmišljaju mnogi – zaključila je ona.

(SB)