Politika 09.08.2020.

Vuković: SDS ide u pravcu postepenog nestanka

ČITANJE: 3 minute

Odlazak visokog funkcionera SDS i načelnika opštine Petrovo Ozrena Petkovića u tabor SNSD još jedan je nož u leđa Srpskoj demokratskoj stranci, koja je u protekle dvije godine pretrpila ozbiljne udarce unutar vlastite stranke.

Petkovićevim nastavljeno je osipanje najveće opozicione stranke u Srpskoj koju su do sada napustili brojni funkcioneri. On je tako nastavio niz koji je prije dvije godine započeo njegov stranački kolega i dugogodišnji načelnik Doboja Obren Petrović, a potom i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić. Time je SDS ostala bez tri veoma bitna čovjeka u stranci koji su u svojim rukama čvrsto držali uzde Bijeljine, Doboja i Petrova – tri najveća bastiona SDS, piše Srpskainfo.

Univerzitetski profesor i predsjednik Instituta za društvena istraživanja iz Bijeljine Drago Vuković ističe da nastavak osipanja SDS više da skoro nikoga ne iznenađuje.

On kaže da je iznenađujuće to što je taj proces veoma vidljiv za svakog osim za rukovodstvo ove stranke i njenog lidera Mirka Šarovića.

“Predsjednik SDS me ovdje posjeća na onog komadanta sa Ljubinog groba (radi se o bici na Sutjesci) kada raportira onu čuvenu rečenicu: “Dokle god čujete metke sa Ljubinog groba računajte na nas kao da smo u punom sastavu.“ –  ističe Vuković.

A gdje je realno danas SDS i gdje zapravo imamo neki njegov organizacioni dio koji ima određenu snagu?

Vuković kaže da ne očekuje od lidera stranke da jadikuje. Treba tog optimizma, kaže on, posebno u teškoj situaciji.

Ali, ono što je prijeko potrebno, smatra Vuković, jeste njegov kritički odnos prema tom stanju, traženje rješenja za oporavak stranke.

“Umjesto toga govori se o izdajnicima, o tome da su to pojedinačni slučajevi, da je stranka jača nego ranije itd. To su veoma kontraproduktivne priče. SDS je potrebna ozbiljna analiza stanja i uzroka koji su doveli do toga – smatra Vuković.

On ističe da nikada tih analiza u posljednjih 15-ak godina nije bilo. Vuković kaže da SDS ide u pravcu postepenog nestanka ili u najboljem slučaju prerastanja u jednu malu političku stranku koja neće imati značajnijeg uticaja na političke procese.

Prema njegovom mišljenju, postoje najmanje dva paradoksalna indikatora koji ukazuju na štetnost tog puta SDS po Republiku Srpsku i srpski narod u BiH.

Prvi je, kako naglašava Vuković, ta istinska istorijska uloga ove partije u političkim i društvenim procesima 90-ih godina. Vuković kaže da će SDS u tom smislu uvijek imati mjesto kao državotvorna stranka.

– Potpuno sam ubijeđen da je svima onima koji su radili na slabljenju ove stranke ta činjenica bila otežavajuća. Žilavost te političke ideje je veoma snažna i ta ideja će biti prisutna čak i ako sa političke scene ode ova stranka. Nadam se da se to, ipak, neće desiti. Problem SDS, odnosno njene strategije u toj surovoj, interesnoj  političkoj borbi je loša procjena njene snage i nedostatak vizije njene uloge i u uslovima pozicije, na koju je bila navikla, a posebno opozicije gdje nikada nije izrasla u respektabilnu opozicionu partiju, koja bi bila spremna da se vrati na stare pozicije – zaključuje Vuković.

Umjesto toga, kako ističe on, potpuno anemično, sa negativnom selekcijom kadrova, SDS pokušava da pokaže nepostojeću snagu optužujući druge za izdaju, vješto krijući svoje slabosti.

Istina, kako podvlači Vuković, danas ne samo u Srpskoj postoji ozbiljan problem postojanja i funkcionisanja opozicije. U Srbiji je zapravo i nema, dok je kod nas možda neće biti poslije lokalnih izbora.

(A.M/banjaluka.net)

Oznake: SDS