Politika 20.05.2024.

Vulić: BiH je džungla, a ne funkcionalna zemlja

ČITANJE: 2 minute

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da BiH nije funkcionalna država, već džungla u kojoj se dešavaju mnogi nezakoniti procesi, poput ilegalnih kanala distribucije municije u zone sukoba.

“Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić pokušava da preuzme kontrolu nad procesima na nivou BiH koji se odnose na snabdijevanje i prodaju oružja iz BiH u zonu sukoba, ali, uprkos njegovim ogromnim naporima, ne mogu se spriječiti svi ilegalni kanali distribucije municije”, rekla je Vulićeva za “Rusku gazetu”.

Ona je podsjetila da se Predsjedništvo BiH još 2015. godine jednoglasno izjasnilo protiv planirane isporuke oružja i municije Ukrajini.

Vulićeva je naglasila da su svi građani iz Republike Srpske, nakon okončanja proteklog rata, predali naoružanje koje su posjedovali, ali da u Federaciji BiH još postoje skrovišta sa značajnom količinom oružja.

“Nemoguće je pratiti njihovo kretanje i preprodaju, a pristalice islamskog radikalizma, takođe, ovdje slobodno obitavaju”, napominje Vulićeva.

Ona je istakla da određenu ulogu u ovim procesima ima i Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara, te dodala da je bošnjački lobi u ovom ministarstvu antiruski orijentisan, zbog čega su Srbi sa njima redovno u sporu u političkoj areni.

“Mi, Srbi, želimo da zadržimo neutralnost, jer smatramo da su nam bliski Rusi i Ukrajinci. Želimo brzi mir, a ne suze bilo koje majke. Uvjereni smo da će Rusija, na čelu sa predsjednikom Vladimirom Putinom, pronaći najbolju opciju za okončanje sukoba”, rekla je Vulićeva.

Ona je istakla da to nije rat između Rusije i Ukrajine, pošto je jasno da Vašington stoji iza Kijeva.

“Amerika nastavlja da se širi, pokušavajući da pokori cijeli svj, ali Rusija se ne može slomiti”, zaključila je Vulićeva.

(Srna)

Oznake: Sanja Vulić