Politika 04.01.2023.

Vulić: Da ima imalo obraza i časti, Šmit bi se davno vratio tamo odakle je došao

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić poručila je Kristijanu Šmitu, turisti na privremenom radu u BiH, da prvo treba da bude čovjek od kredibiliteta, a ne neko ko se lažno predstavlja da bi dijelio lekcije legitimno izabranim predstavnicima.

“Da li je Savjet bezbjednosti potvrdio imenovanje visokog predstavnika u BiH? Ne! Samim tim, ko ste Vi? S kojim pravom se obraćate građanima i političkom koru Republike Srpske koji je izabran voljom naroda?”, upitala je Vulićeva Šmita nakon njegovog pisma upućenog vlastima u Republici Srpskoj da 9. januar – Dan Republike Srpske nije, kako kaže, zajedničko sjećanje i evropska vrijednost.

Ona je navela u izjavi za Srnu da Šmit ponovo spominje duh Ustava, a ne slovo, iako je davno rečeno da se u Republici Srpskoj niko ne bavi duhovima.

Vulićeva je ukazala da Šmit kao turista u BiH sigurno ne može znati da je iz Sarajeva protjerano više od 170.000 Srba, te ga upitala da li je to evropska vrijednost o kojoj on govori i kako je on vidi.

“Turisto, da bilo šta znate o BiH u koju ste došli turistički, znali biste i da je farsa tabla na Vijećnici u Sarajevu na kojoj su Srbi okarakterisani kao agresori i zločinci u svom gradu. Da li je i to `evropski` i da li je moguće da su Srbi sami sebe protjerali iz Sarajeva i pobili?”, rekla je Vulićeva.

Ona je poručila Šmitu da ima bar malo obraza i časti ne bi potpisivao pamflete napisane u centrali SDA i doprinosio narušavanju međuljudskih i međuentitetskih odnosa, te da bi ga trebalo biti sram nemalog broja srpskih humki samo na jednom svetom mjestu – Malom Zejtinliku na Sokocu.

“Ali, jasno je da Kristijan Šmit nema ništa od toga, jer da ima već bi se davno vratio tamo odakle je došao”, konstatovala je Vulićeva i dodala da Republika Srpska slavi i slaviće Dan Republike Srpske.

“Ne vrijeđamo nikog, poštujemo tuđe, a svoje volimo i ne damo”, poručila je Vulićeva.