Politika 20.01.2023.

Vulić: Naredne sedmice formiranje Savjeta ministara

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić izjavila je danas da bi Savjet ministara trebalo da bude formiran do kraja januara ukoliko ne bude opstrukcija političkog Sarajeva, odnosno SDA.

“Savjet ministara trebalo bi da bude formiran naredne sedmice, u srijedu ili četvrtak. Jedno je sigurno, za SNSD je neprihvatljivo da SDA bude dio vlasti na nivou BiH, a Bakir Izetbegović je teško prihvatio ‘šamar’ koji je dobio na izborima”, rekla je Vulićeva.

Ona je ponovila da su članovi Centralne izborne komisije BiH (CIK) pod kontrolom SDA, SDS-a i PDP-a.

“Jedan od članova CIK-a je bio na listi PDP-a, a drugi savjetnik nekadašnjeg predsjednika SDS-a Mirka Šarovića. Sada dolaze u situaciju da ostanu bez privilegija i visokih primanja, jer ćemo započeti proceduru njihove smjene. Stranci i sudovi ih mogu pokušati spasiti, ali ćemo izmjeniti Izborni zakon BiH i nakon toga ih smijeniti, a saglasnost imamo i predstavnika hrvatskog i bošnjačkog naroda”, kaže Vulićeva.

Ona je podsjetila da je SNSD dominatan na svim nivoima vlasti i nezaobilazan faktor u formiranju vlasti na nivou BiH.

“Potrebno je poštovati ono što se dogovorimo u interesu svih naroda u BiH. Ne trebaju nas voljeti, ali moraju nas uvažavati”, rekla je Vulićeva.

Govoreći o rezoluciji Evropskog parlamenta u kojoj se poziva na uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i drugim visokorangiranim zvaničnicima Srpske, Vulićeva je naglasila da će Srpska jedina odlučivati o svojoj sudbini.

“Republika Srpska je neupitna i trajna kategorija. Vjerujem u istrajnost srpskog naroda i sve politike koje sprovodi Republika Srpska. Čvrsto stojimo iza svojih stavova, jer Dan Republike nikoga ne vrijeđa i nećemo odustati od njega”, dodala je Vulićeva.

Komentarišući izjavu Kristijana Šmita da “sljedeće godine 9. januar – Dan Republike Srpske, neće biti proslavljen na način kako je to bilo ove godine”, Vulićeva je rekla da je Šmit time najavio progon Srba iz Republike Srpske, ali da mu to neće poći za rukom.

“Kao nelegalni turista može uzeti `Islamsku deklaraciju` Alije Izetbegovića da je dobro prouči. Krajnji cilj jeste stvaranje islamske BiH što želi Šmit koji je veliko ništa. Međunarodna zajednica želi da zabrani srpski glas što je nedopustvio. Ono što oni rade je licemjereno i žao mi je što je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pod velikim pritiscima”, zaključila je Vulićeva.

(Srna)