Politika 17.10.2021.

Vulić: Zvizdić za početak neka pročita Ustav BiH

ČITANJE: 2 minute

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić istakla je da ako neko nešto krši u BiH to je samostalni poslanik, trenutno na funkciji predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić, jer od ovog doma pravi Predstavnički dom Federacije BiH.

Vulićeva je poručila Zvizdiću da ljudi koji sjede u Predstavničkom domu i čine kvorum dolaze sa teritorije FBiH.

“Sad mi je jasno i što su iza Vas u sali grupisane po dvije zastave jedna BiH, a jedna Federacije iako u Ustavu jasno stoji da Predstavnički dom čine poslanici izabrani sa teritorije entiteta. Kada brojite glasanje na kraju kažete koliko je ukupno, a koliko za ili protiv ili suzdržano sa teritorije oba entiteta. Ne kažete koliko građana, niti prebrojavate poslanike građane. U tom domu, gospodine Zvizdiću, glasaju entiteti putem svojih izabranih predstavnika sa voje teritorije”, navela je Vulićeva.

Ona je podsjetila Zvizdića da se Predstavnički dom sastoji od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije, a jedna trećina sa teritorije Republike Srpske.

“Ako su Vama dvije trećine sa teritorije Federacije, Predstavnički dom koji po
Vama radi i kojim predsjedavate zapitajte se šta i kako Vi kršite, gospodine Zvizdiću”, naglasila je Vulićeva.

Pošto je jasno da Zvizdić nije upoznat sa Ustavom BiH, Vulićeva je rekla da za njegovu informaciju Narodna skupština je nosilac zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj.

“Republika Srpska je kroz svoje institucije dokazala i pokazala da zna i može funkcionisati kao samostalna. Takvi poput Vas, Denise Zvizdiću, treba da se stide što ste Federaciju BiH srozali do prosjačkog štaba i bez ikakve šanse za oporavak. Ti Srbi, sa kojim u parlamentu BiH pijete kafu i koji Vam obećavaju da ćete biti ‘faca’ parlamenta, mogu da Vas vode kući, pa im predsjedavajte jer se oni u Srpskoj pitaju, koliko i Vi u SDA”, naglasila je Vulićeva za Srnu.

Komentarišući Zvizdićevu izjavu da će Predstavnički dom raditi dok on predsjedava njime, Vulićeva je rekla da on u tom domu predstavlja samo sebe jer nema ni stranku, ni klub.

“Kada sam vidjela da je dao izjavu pomislila sam da daje ostavku na mjesto člana Kolegijuma ali opet to nije naš problem već Federacije i Bošnjaka koje u tom kolegijumu predstavlja. Ali ono što se nas tiče jeste da on Predstavnički dom naziva najvišim domom i građanskim. To što je on trenutno predsjedavajući, pa sebe doživljava posebnim i najvišim, to je već Zvizdićev problem”, istakla je Vulićeva.

Ona je naglasila da ono što Zvizdić treba da zna jesu nadležnosti, a slovom i brojem ih je pet po Ustavu BiH i više od Predstavničkog doma ima na primjer Skupština Kantona Sarajevo.

(Srna, E.M)

Oznake: Sanja Vulić