Politika 09.08.2020.

Vulin: Izetbegović žalostan primjer nepoštovanja dejtonskog uređenja BiH

ČITANJE: 1 minuta

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin istakao je da je Bakir Izetbegović žalostan primjer nepoštovanja dejtonskog uređenja BiH, ali i predvodnik političara koji smatraju da Republiku Srpsku treba uništiti.

“Izetbegović ne poštuje Ustav svoje zemlje i tako daje primer i svima ostalima. Sve dok SDA bude doživljavao Republiku Srpsku kao neprijatelja, BiH neće biti ni uspešna ni funkcionalna država”, konstatovao je Vulin, a prenijela Srna.

On je upozorio da nema uspješne BiH bez uspješne Republike Srpske i da bi svaki pokušaj rušenja Dejtona i poništavanja Srpske imao nesagledive posljedice, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije

Vulin je ukazao da Republika Srpska nije poklon, već je nastala kao srpski odgovor na započeto ponavljanje jasenovačkog genocida.

“Nisu Srbi dobili u Dejtonu ništa, oni su se izborili za Republiku Srpsku, a Srbija je bila uz njih i kao međunarodno priznata država mogla je da preuzme ulogu garanta i čuvara Dejtonskog sporazuma”, poručio je Vulin, odgovarajući na nove napade lidera SDA Bakira Izetbegovića na Dejtonski sporazum i Republiku Srpsku.

Izetbegović je danas u razgovoru za Radio Sarajevo rekao da je srpska strana u Bosni i Hercegovini Dejtonskim sporazumom dobila i previše.

On je dodao da Srbi, Hrvati i Bošnjaci u BiH žive zajedno vijekovima i da im realno ne mogu biti bliži ljudi sa one strane granice, koje i ne poznaju, misleći na Srbiju.

(E.M/banjaluka.net)