Region 06.08.2022.

Vulin posjetio Hilandar

ČITANJE: 1 minuta

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas u Manastiru Hilandar na Svetoj Gori da srpski narod bez ove svetinje ne bi bio to što jeste.

Vulin je u pratnji pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a posjetio Hilandar na poziv igumana Metodija, te je tokom boravka obišao i novosagrađeni dio manastira, koji je stradao u ppožaru 2004. godine, kao i sabornu crkvu posvećenu Vavedenju Presvete Bogorodice i riznicu Hilandara.

Prisustvovao je večernjoj službi i jutarnjem bogosluženju, a u njegovu čast organizovana je i svečana večera u skitu Svetog Vasilija.

Vulin je tom prilikom istakao da MUP vodi računa o tradiciji i vrijednostima koje su nas održale i stvorile i da zato pripadnici Sektora za vanredne situacije od 2008. godine pružaju stručnu pomoć i obučavaju monahe u oblasti zaštite od požara da bi bili spremni da učine sve da se požar, kao onaj katastrofalni iz 2004. godine, više nikada ne ponovi.

On je posjetio vatrogasnu jedinicu manastira Hilandar koju su formirali monasi i iskušenici, uz pomoć pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

“Pripadnici Sektora za vanredne situacije periodično vrše preventivne preglede svih objekata manastirskog kompleksa, a po jedan penzionisani pripadnik vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Srbije stalno boravi na Hilandaru kako bi naše svetinje bile sigurne”, rekao je Vulin koji je igumanu i manastirskoj bratiji prenio pozdrave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vulin je posjetio i ruski manastir na Svetoj Gori manastir Svetog Pantelejmona.