Biznis 22.05.2022.

Wall Street pao sedmu nedjelju zaredom: “Postoji 35 posto šanse za recesiju”

ČITANJE: 2 minute

Nakon velikih oscilacija na Wall Streetu su cijene dionica pale i prošle sedmice, sedmi put zaredom, jer se ulagači plaše da će zbog visoke inflacije američki Fed agresivno povećati kamate, što bi moglo izazvati recesiju.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedjelje skliznuo 2.9 posto, na 31.261 bod, dok je S&P 500 potonuo 3 posto, na 3.901 bod, a Nasdaq indeks 3.8 posto, na 11.354 boda. Pad S&P 500 i Nasdaq indeksa sedam sedmica zaredom nije zabilježen od dot.com krize 2001. godine, dok pad Dow Jonesa osam tjedana zaredom nije zabilježen od Velike depresije 1932. godine.

Tržište je na iglama jer se očekuje daljnje agresivno povećanje kamatnih stopa američke središnje banke, zbog čega bi privreda mogla uroniti u recesiju.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišem nivou u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od marta povećao kamate za 0.75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti za po 0.50 postotnih bodova na barem iduće dvije sjednice.

Ulagači se plaše da bi zbog toga, ali i zbog rata u Ukrajini i poremećaja u nabavnim lancima, gospodarstvo moglo uroniti u recesiju.

Analitičari: 35 posto šanse za recesiju

Analitičari Goldman Sachsa poručili su da postoji 35 posto izgleda za recesiju u iduće dvije godine, dok je Wells Fargo Investment Institute objavio da krajem ove i početkom iduće godine očekuje blagu recesiju u američkoj privredi.

“Realnost je da je inflacija visoka i da kamatne stope rastu. Dok se stopa inflacije ne počne usporavati, tržište će biti vrlo nestabilno, a to će se, po našem mišljenju, protegnuti na većinu ljetnih mjeseci”, kaže Terry Sandven, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Među najvećim je gubitnicima bio tehnološki sektor, koji je posljednjih godina za koronakrize najviše porastao. No okruženje s povišenim kamatama ne ide u prilog tom sektoru.

Pod pritiskom je bio i trgovački sektor jer poslovni rezultati trgovačkih lanaca pokazuju da njihovi troškovi poslovanja rastu, dok rast inflacije smanjuje kupovnu moć stanovništva.

Zbog visoke inflacije, rasta kamatnih stopa, usporavanja rasta privrede, rata u Ukrajini i poremećaja u nabavnim lancima, od početka godine S&P 500 pao je oko 18 posto, dok je Nasdaq indeks potonuo oko 27 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice pale, ali znatno blaže nego na Wall Streetu. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.4 posto, na 7.389 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.3 posto, na 13.981 bod, a pariški CAC 1.2 posto, na 6.285 bodova.

Na Tokijskoj je burzi pak Nikkei indeks prošle sedmice porastao 1.2 posto, na 26.739 bodova, prenose zagrebački mediji.

(A.M.)