Biznis 07.05.2020.

WALL STREET PAO: U aprilu bez posla ostalo više od 20 miliona Amerikanaca

ČITANJE: 2 minute

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks pali, nakon što je objavljeno da je u američkom privatnom sektoru u aprilu bez posla ostalo više od 20 miliona ljudi.

Dow Jones oslabio je 218 bodova ili 0,91 posto, na 23.664 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,70 posto, na 2848 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,51 posto, na 8854 boda.

20 miliona Amerikanaca ostalo bez posla

Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa uslijedio je nakon što je agencija za zapošljavanje ADP objavila da je u privatnom sektoru SAD-a u aprilu ugašeno rekordnih 20,2 miliona radnih mjesta.

I prije objavljeni podaci o rastu nezaposlenosti na sedmičnom nivou pokazivali su kolike je štete najvećoj svjetskoj privredi nanijelo širenje koronavirusa.

„Jedna je stvar govoriti o velikom gubitku radnih mjesta, no kada se sve to vidi u jednom izvještaju… Mislim da je to razlog za blokadu na tržištu“, kaže Willie Delwiche, strateg u kompanije Baird.

Nakon što su u martu svjetske berze zbog izbijanja koronakrize oštro pale, u aprilu su nadoknadile dio gubitaka zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim mjerama vlasti.

Duboka recesija

No sasvim je jasno da će, nakon oštrog pada u prvom tromjesečju, u drugom kvartalu najveća svjetska privreda – od SAD-a i Kine do Japana i evrozone – uroniti u duboku recesiju.

“Rast tržišta posljednjih sedmica vrlo je lomljiv“, kaže Michael Purves, direktor u kompaniji Tallbacken Capital Advisors.

U fokusu ulagača posljednjih je dana postupno popuštanje restrikcija u mnogim zemljama, što bi trebalo oživjeti privredne aktivnosti, dok bi poticajne fiskalne i monetarne mjere trebale podržati oporavak privrede u drugoj polovini godine.

No ti bi procesi mogli potrajati duže nego što se ulagači nadaju.

„Države se mogu otvarati kolikogod žele. Ako ljudima nije ugodno kada izlaze iz kuća, neće raditi ništa. Evidencija o oživljavanju aktivnosti isto je tako važna kao i poruke država o otvaranju privrede“, kaže Delwiche.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica juče pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,07 posto, na 5853 boda, no frankfurtski DAX pao je 1,15 posto, na 10.606 bodova, a pariški CAC 1,11 posto, na 4433 boda.

(Agencije)