Biznis 21.07.2021.

Wall Street snažno porastao nakon jučerašnjeg velikog pada

ČITANJE: 2 minute

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi snažno porasli, što se zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon oštrog pada dan prije i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Dow Jones skočio je 549 bodova ili 1.62 posto, na 34.511 bodova, dok je S&P 500 porastao 1.52 posto, na 4.323 boda, a Nasdaq indeks 1.57 posto, na 14.498 bodova.

Nakon što je dan prije zabilježio najveći dnevni pad u posljednjih devet mjeseci, Dow Jones nadoknadio je jučer velik dio tih gubitaka, piše Hina.

S&P 500 zabilježio je pak prvi rast nakon tri dana pada, a Nasdaq indeks nakon pet dana.

“Mentalitet ‘kupuj nakon pada’ vratio se na tržište”, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u sektorima koji su najviše osjetljivi na kretanja u gospodarstvu, koje su dan prije oštro pale jer su ulagače zabrinule vijesti o rastu broja novozaraženih delta sojem koronavirusa, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera i usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize.

Ipak, jučer su ta strahovanja ponešto splasnula.

Podršku tržištu pružili su i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je poslovna izvješća objavilo 56 kompanija, pri čemu ih je 91 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle gotovo 73 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još nedavno očekivali rast od 66 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.54 posto, na 6.881 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0.55 posto, na 15.216 bodova, a pariški CAC 0.81 posto, na 6.346 bodova.

(E.M)