Svijet 18.01.2022.

WHO: Moguć završetak pandemije do kraja 2022.

ČITANJE: 2 minute

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne situacije Michael Ryan izjavio je da bi pandemija koronavirusa mogla da bude završena ove godine ako se brzo riješe problemi u dostupnosti vakcina i lijekova.

Govoreći tokom panel diskusije koju je organizovao Svjetski ekonomski forum (WEF), Ryan je poručio da virus možda nikada neće nestati, jer takvi pandemijski virusi “na kraju postaju dio ekosistema”, prenosi agencija Associated Press (AP).

Međutim, kako je naveo, postoji šansa da se okonča vanredna situacija u javnom zdravstvu ove godine ako se urade stvari o kojima je već diskutovano, prenosi Klix.

“Ono što treba da uradimo je da dostignemo nizak nivo incidence bolesti uz maksimalnu vakcinaciju populacije, ali tako da niko ne mora da umre”, rekao je.

On je ukazao da je nesreću izazvao poremećaj društvenog, ekonomskog i političkog sistema, a ne koronavirus. U WHO-u su ocijenili da postoji neravnoteža u vakcinaciji između bogatih i siromašnih zemalja te da je to “moralni neuspjeh”.

Kako navodi AP, manje od 10 posto ljudi u siromašnijim državama primilo je jednu dozu vakcine protiv koronavriusa.

Omikron nagovještaj kraja?

Glavni američki infektolog Anthony Fauci također smatra da bi s omikron sojem koronavirusa mogla biti okončana pandemija koja traje već dvije godine. Podsjetio je na opasnost koja bi to mogla onemogućiti.

Ocijenio je da je još rano govoriti da li će pandemija zaista uskoro biti završena, ali se nada da će se to desiti. Ako se to desi, uslijedit će endemija ili to da koronavirusom više neće biti zaražen iznimno veliki broj ljudi, prenosi Klix.

Fauci je u današnjem obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) podsjetio da bi upravo velika zaraznost omikron soja, čiji su simptomi blaži, mogla ubrzati završetak pandemije. Naglasio je da bi završetak mogla onemogućiti eventualna pojava novih varijanti ovog virusa.

Smatra da pojava omikrona neće značiti i potpuni nestanak koronavirusa, odnosno konačnu pobjedu nad njim. Pozvao je ljude da i dalje budu oprezni, tj. da poštuju epidemiološke mjere. Također je podsjetio da su zdravstveni sistemi još pod velikim pritiskom, prenosi CNN.

(SB)

Oznake: WHO