Wi-Fi ujedinio odbornike Skupštine grada Banjaluka

Većina odbornika podržava prijedlog da banjalučka skupštinska sala bude pokrivena internetom, kako bi tokom sjednica svoje argumente mogli da protkrijepe činjenicama koje bi pronašli na internetu.

Ipak, upozoravaju da bi u tom slučaju trebalo spriječiti moguće zloupotrebe, odnosno pristup društvenim mrežama i igricama.

Uvođenje interneta predložio je Saša Čudić, odbornik nacionalne manjine u Skupštini grada, pravdajući to mogućnošću lakše i brže komunikacije.

“Često dođemo u situaciju da nam zatrebaju određene informacije o tačkama o kojima se raspravlja, a mnogo brže možemo doći do njih putem interneta. Zbog toga sam to i predložio”, istakao je on.

S njim se složio i Budimir Balaban, predsjednik Skupštine grada.

Vjeruje da internet može doprinijeti kvalitetnijem radu odbornika.

Objašnjava da to nije nikakva komplikacija, te da bi Wi-Fi vrlo brzo mogao “ući” u skupštinsku salu.

Odbornici bi u svakom trenutku mogli provjeriti šta ima treba

Boran Bosančić, odbornik DNS-a, takođe podržava uvođenje Wi-Fi mreže, pod uslovom da to ide u pravcu digitalizacije i boljeg tehničkog korištenja od strane odbornika.

“Ne bi bilo loše uvesti internet, ali ako se omogući korištenje laptopa i drugih sredstava kako bi odbornici u svakom trenutku mogli provjeriti podatak koji im treba, ali bi možda trebalo da se na njemu blokiraju društvene mreže, YouTube i druge aplikacije koje ne služe odbornicima u njihovom radu”, istakao je Bosančić.

Sve što vodi napretku rada odbornika je dobro i to bi trebalo svi da podrže, smatra Vladimir Mirošljević, odbornik NDPa.

“Ne možemo se baviti logikom da će to ići u zloupotrebu, već razmišljati da će to koristiti odbornicima, da se oni mogu vrlo brzo vratiti na materijal sa skupštinskog sajta koji im je potreban. Ako će to neko zloupotrijebiti, neka ide njemu na čast”, kazao je Mirošljević.

Za uvođenje interneta je i Draško Stanivuković, odbornik PDP-a.

“Mislim da nova oprema u Skupštini ne bi bila bacanje novčanih sredstava”

“Mislim da nova oprema u Skupštini ne bi bila bacanje novčanih sredstava. Kada bismo imali tu iPad na kojem bismo mogli raditi bez korištenja telefona na taj način bismo izbjegli zloupotrebu, jer dosta ljudi igra igrice i ne radi tokom sjednice Skupštine”, objasnio je Stanivuković.

S druge strane, Gordana Lihović, odbornica SNSD.a, mišljenja je da u toj prostoriji ne bi trebalo da bude interneta jer bi, kako navodi, samo služio za odvlačenje pažnje s onoga što se radi.

“Mislim da je sve do ljudi. Znam da se ne možemo oduprijeti promjenama, ali nisam sigurna da je to nužno. Po mom mišljenju bi zbog bolje koncentracije i pažnje bilo dobro da uopšte nemamo internet u sali”, istakla je Lihovićeva.

(nezavisne.com)

Banjalučanin uhapšen zbog marihuane

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka izvršili su kriminalističku obradu nad licem čiji su inicijali D.Đ, kod kojeg je pronađana određena količina marihuane. Ovo lice uhapšeno je juče jer je kod njega pronađeno i oduzeto 10,38 grama marihuane, saopšteno je iz banjalučke Policijske uprave. U saopštenju je navedeno da će Policijska uprava Banjaluka protiv D.Đ u redovnoj

AERODROM REPUBLIKE SRPSKE: Linija Beograd-Banjaluka-Beograd tri puta sedmično

Sa Aerodroma Banjaluka trenutno saobraća redovna linija Beograd-Banjaluka-Beograd avio-kompanije “Er Srbija”, a iz preduzeća “Aerodromi Republike Srpske” rekli su Srni da će preduzeti sve aktivnosti na daljem uspostavljanju normalnog odvijanja saobraćaja u skladu sa razvojem epidemiološke situacije i preporukama nadležnih institucija.  Linija Beograd-Banjaluka-Beograd saobraća tri puta sedmično – srijedom, petkom i nedjeljom, a “Er Srbija”

DRAGIČEVIĆ: Stanivuković pravi predstavu na Trgu 

Davor Dragičević prozvao je poslanika PDP-a Draška Stanivukovića zbog političke zloupotrebe pokreta „Pravda za Davida“. Nakon što je Stanivuković danas održao pres konferenciju na Trgu Krajine, navodno dajući podršku članovima „Pravde za Davida“ koji su prije tri dana privedeni zbog neprijavljenog okupljanja na Trgu, Dragičević je putem Fejsbuka poručio sljedeće: “Opet predstava na trgu, dobro

Godišnjica rođenja jednog od najvećih umova u istoriji svjetske nauke

Srpski pronalazač Nikola Tesla (1856-1943), jedan od najvećih umova u istoriji svjetske nauke, posebno elektrotehnike, tvorac “novog tehničkog poretka”, čijim je izumima postavljen temelj i pravac vrtoglavog naučno-tehničkog razvoja ljudskog roda u 20. vijeku, rođen je na današnji dan 1856. godine.  Tesla je pronašao obrtno magnetno polje, trofazni sistem prenosa električne energije, indukcioni motor, generator

JEDNA OSOBA PREMINULA: U kantonu Sarajevo 72 nova slučaja korona virusa

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu testirao je još 408 uzoraka na prisustvo koronavirusa, a u kantonu Sarajevu su potvrđena 72 nova slučaja. Tokom noći u izolatoriju Klinike za plućne bolesti Podhrastovi preminuo je jedan pacijent koji je bio pozitivan na COVID-19. Pacijent je odranije imao i druge bolesti. (A.M/banjaluka.net)

U BiH sa migrantima dolaze brojni bezbjednosni problemi

Posljednja akcija Federalne uprave policije u kojoj je uhapšen diler iz Sarajeva od koga su drogu kupovali mahom državljani Alžira, Maroka i Pakistana još jedna je potvrda da migranti koji dolaze u BiH sa sobom donose brojne bezbjednosne probleme i da je na neki način ponovo oživljena “balkanska ruta”, piše “Dnevni avaz”. Riječ je o