Vijesti 01.10.2016.

Za 12 maraka sigurnija djeca: ”VIP security” u banjalučkim školama?

ČITANJE: 3 minute

Radili bismo na sprečavanju štetnih radnji, prodaje droga i alkohola, po potrebi udaljavanja, prijavljivanja otkrivenih pedofila i drugih lica koja mogu ugroziti sigurnost djece, objašnjavaju iz agencije.

U banjalučkim osnovnim i srednjim školama je, na početku ove školske godine, predstavljen projekat “Školska bezbjednost djece”. Privatna zaštitarska agencija ”VIP security” ponudila je svoje usluge roditeljima i uposlenicima.

Predstavljanje projekta po školama dobilo je saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, a njime se podrazumijeva da zaštitari ove agencije danju i noću obilaze škole, postave aplikaciju za pozivanje njihovog tima u slučaju narušavanja sigurnosti, obuče djecu za postupanje u slučajevima požara, zemljotresa, ali i terorističkog napada i drugih nesretnih okolnosti. Godišnja naknada po djetetu za ove usluge iznosila bi 12 maraka.

U “VIP security” su istakli da bi, između ostalog, njihovi uniformirani pripadnici najmanje četiri puta dnevno obilazili škole.

Spriječiti prodaju droge

– Radili bismo na sprečavanju štetnih radnji, prodaje droga i alkohola, po potrebi udaljavanja, prijavljivanja otkrivenih pedofila i drugih lica koja mogu ugroziti sigurnost djece – objašnjavaju iz agencije.

Iako je projekat tek u početnoj fazi, te još uvijek čeka podršku svake pojedinačne škole, roditelja i rukovodstva, inicijativa o angažiranju privatnih zaštitara u školama, izazvala je brojne reakcije Banjalučana. Dok jedni smatraju da su vršnjačko nasilje, te razni sigurnosni izazovi današnjeg vremena, dostigli zabrinjavajući nivo, te da je neophodno da se u školama angažuju privatni zaštitari, drugi se oštro protive toj incijativi.

Banjalučanka Željka Javorac, majka školarca koji pohađa drugi razred, ističe da joj je u interesu da dijete bude sigurno u školi, ali se pita da li privatna agencija treba raditi posao nastavnika i rukovodstva škole.

– To pitanje sam postavila i na savjetu roditelja kada nam je predstavljen ovaj projekat. Oni odgovaraju da ima dosta vršnjačkog nasilja, pa se opet postavlja pitanje da li je to problem sigurnosne agencije ili roditelja i obrazovne ustanove. Rekli su čak da će pretresati djecu za koju dobiju “anonimnu prijavu” da imaju oružje ili drogu, što mi je takođe suludo – istakla je Javorac, te dodaje da je jedina pozitivna stvar u vezi s ponudom to što bi djeci održali praktičan čas kako napustiti školu bez panike u slučaju požara ili neke druge nepogode.

Škole brinu

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Dušan Mišljenović je kazao da je zadatak rukovodstva škole da vodi računa o djeci na sve moguće načine.

– Naši planovi su da unaprijedimo sigurnost djece. U razgovorima sa Ministarstvom prosvjete i MUP-om utvrđeno je da nema mogućnosti da u svakom školskom dvorištu bude policajac. Oni budu samo malo na početku školske godine i onda tu vrstu osiguranja nemamo. Još uvijek nije dogovoreno kako će i da li će biti realiziran ovaj projekat sa privatnom zaštitarskom agencijom, ali nikome nećemo nametati ništa – kazao je Mišljenović za Faktor.

Nismo dali saglasnost

Branka Rogač, portparolka Ministarstva prosvjete RS-a, istakla je za Faktor da oni nisu dali saglasnost menadžmentu škola da sklapaju ugovore sa agencijom “VIP security”, nego samo da agencija može predstaviti projekat po školama.

– Odluku o angažovanju donosi isključivo menadžment škole u dogovoru sa roditeljima. Ministarstvo preporučuje svim školama da u slučaju sigurnosnog rizika, pomoć potraže od policije – istakla je Rogač.

(Faktor.ba)