Vijesti 12.11.2020.

ZA 20 ODSTO POPULACIJE: BiH naručila 1,23 miliona doza potencijalne vakcine protiv korone

ČITANJE: 2 minute

Bosna i Hercegovina je naručila 1.232.000 doza potencijalnih vakcina protiv virusa korona za 20 odsto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 američkih dolara, saopšteno je danas iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

“Ministarstvo civilnih poslova je s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, federalnim Ministarstvom zdravstva i Odjeljenjem za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta usaglasilo međusobna prava i obaveze u vezi s nabavkom vakcine”, navodi se u saopštenju.

Potpisan je ugovor između BiH i Globalnog saveza za vakcine (GAVI) o nabavci vakcina za stanovnike BiH, a na osnovu istog principa potpisan je i sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmjera. BiH se, kako se navodi, potpisivanjem ugovora s GAVI-jem upisala među prvim zemljama u svijetu koje će dobiti vakcinu protiv kovida-19, prenose Nezavisne.

Podsjećamo, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, primaju se po dvije doze vakcine pojedinačno.

BiH će, kako se dodaje u saopštenju, imati iste mogućnosti za nabavku vakcina kao i ostale zemlje potpisnice ugovora i u narednom periodu se očekuju dalja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, GAVI-ja i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima vakcine i rokovima za isporuku, a transparentnost ovog procesa garantuju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI i CEPI.

U saopštenju se ističe da se, u okviru sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protivmjera, koji se primjenjuje u slučajevima ozbiljnih prekograničnih prijetnji javnom zdravlju omogućavajući zajedničku kupovinu lijekova, medicinske opreme i potrepština, trenutno realizuju aktivnosti nabavke lijeka remdesivir.

“Primjenom alokacijskog ključa Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji podrazumijeva praćenje posljednjih sedmičnih stopa hospitalizacije, Evropska komisija je BiH za prvi mjesec dodijelila 1.794 od traženih 2.400 ampula lijeka remdesivir”, navodi se u saopštenju.

Ednan Drljević, infektolog u Opštoj bolnici “Abulah Nakaš” u Sarajevu, kazao je za “Nezavisne” da je to nedovoljno vakcina protiv virusa korona za BiH.

“Nabavka vakcine je sigurno dobra stvara, ali te količine nisu dovoljene za sve građane BiH, jer ta brojka nije ni za trećinu stanovnika”, kazao je Drljević.

Dodao je da BiH generalno ima problem s manjom nabavkom vakcina i za sezonski grip, jer se uvijek nabavljaju nedovoljene količine.

“Pametne zemlje naruče veće količine i kasnije nemaju problema s nestašicom”, ističe Drljević.

U protekla 24 sata u BiH je registrovano 1.728 osoba pozitivnih na virus korona, od čega u FBiH 1.120, u RS 516 i u Brčkom 92, a prijavljeno je 49 smrtnih slučajeva, od čega je 26 u RS, u FBiH 21 i u Brčkom dva. Najveći broj zaraženih u RS je u Bijeljini – 101, a zatim u Banjaluci 44.

(SB/Banjaluka.net)