Vijesti 29.12.2015.

Za 24 sata slijepu ženu dva puta htjeli izbaciti iz prevoza

ČITANJE: 2 minute
vesna nestorovic
Vesna Nestorović ponovo je doživjela neprijatnost u gradskom prevozu kada je sa svojim psom vodičem umalo izbačena iz autobusa.

Nju je juče vozač GSP na liniji 25p pokušao je da izbaci iz vozila kad je pokušala da uđe u autobus sa psom vodičem. Danas je ponovo proživjela istu scenu, samo u tramvaju na liniji 14, piše “Blic”.

-Dan nakon što sam doživela ono u autobusu, ponovo mi se sve dešava u tramvaju. Sve se odigralo na stanici kod “Franša” prije Autokomande. Vozač je zaustavio vozilo i rekao mi da izađem napolje. Više nisam mogla da izdržim i pozvala sam policiju. Ja ne mogu da vjerujem da mi ne dozvoljavaju da uđem u vozilo javnog prervoza sa psom vodičem, koji po zakonu smije da ulazi u vozila prevoza- rekla je Vesna Nestorović.

Ona je dodala da je dostavila dopis GSP-u još 21. septembra da zakonski pas vodič koji pomaže u kretaju slabovidim i slijepim osobama smije da se vozi u prevozu.

-Nije mi više jasno šta još treba da se desi. Tužiću GSP, nema mi druge, ovo je nepodnošljivo- kaže Vesna Nestorović.

Omerović: Skandalozno ponašenja prema slabovidoj osobi

Predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović poručio je danas da je neshvatljivo i skandalozno ponašanje vozača GSP-a prema slijepoj osobi kojoj nije dozvoljeno da uđe u vozila sa psom vodičem, i to dva puta.

-To nije samo kršenje zakona po kojem slijepe osobe mogu u pratnji psa vodiča ulaziti u vozila javnog prevoza, to je prije svega nehumano. Kakvi smo to ljudi postali kada se ovako ponašaju zaposleni u javnom sektoru i to prema teško hendikepiranoj osobi- upitao je Omerović u izjavi dostavljenoj medijima.

On je rekao da je najmanje što GSP “Beograd” može da učini da se javno izvini Vesni Nestorović, koja je pretrpjela neprijatnosti.

Omerović smatra i da rukovodstvo GSP-a, “ako već neće kazniti svog vozača”, treba da organizuje obuku vozača i zaposlenih na temu poštovanja ljudskih prava i zakona.

Nestorović je juče, u 15.30 sati, na stajalištu kod Kalenić pijace, ušla u aubotus na liniji 25P, u pratnji psa vodiča.

Vozač koji je upravljao tim vozilom je tražio da napusti vozilo, a kasnije je, u izjavi, naglasio da je to učinio jer je autobus bio prepun putnika i što se brinuo za njihovu bezbjednost, jer pas nije imao zaštitnu korpu.

GSP Beograd se izvinio Nestorović, i istakao da je vozač napravio veliki propust i da će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak.

Međutim, kako su potom prenijeli mediji, Nestorović je danas ponovo doživjela istu situaciju u tramvaju na liniji 14.

(Blic)