Vijesti 29.01.2021.

ZA BOLJI KVALITET ŽIVOTA: Potpisan sporazum sa Fondacijom “Daunsajd ap” iz Moskve

ČITANJE: 2 minute

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Jelić istakao je da će saradnja sa ruskom Humanitarnom fondacijom “Daunsajd ap Moskva”, koja je ozvaničena danas u Banjaluci, značajno doprinijeti poboljšanju kvaliteta života osoba sa Daunovim sindromom i njihovih porodica.

Jelić je istakao da je riječima teško opisati značaj ove saradnje, koja je u okviru video-konferencije ozvaničena potpisivanjem ugovora između ustanove socijalne zaštite Centra za socijalu rehabilitaciju invalidnih osoba – Daun sindrom centar Banjaluka i jedne od najvećih ruskih organizacija, koja se bavi problematikom življenja ove populacije.

“Veliki značaj ima i to što su Rusi zainteresovani za program socijalne rehabilitacije, koji sprovodi naš centar, kao i postignute rezultate u okviru ovog programa i radnog osposobljavanja”, rekao je Jelić Srni.

On je izrazio zadovoljstvo što će u okviru postignute saradnje Rusi obučavati terapeute Daun sindrom centra, kao i roditelje u prevazilaženju problema.

“Cilj nam je da osposobimo trenere koji će čim se dijete sa Daunovim sindromom rodi otići kod roditelja, te im ukazati na sve što ove osobe mogu, a ne šta ne mogu. Jer, diskriminacija ovih osoba kreće u porodilištu i to moramo mijenjati”, rekao je Jelić.

On je naveo da je Daun sindrom centar u okviru konferencije predstavio svojih šest kuvara osoba sa Daunovim sindromom, a koji onlajn učestvuju na omladinskom gastronomskom festivalu u Moskvi koji traje do 11. februara.

Viši stručni saradnik za podršku licima sa invaliditetom u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske Tatjana Gajić istakla je značaj saradnje sa Rusijom, koja će omogućiti razmjenu iskustava, ali i doprinijeti postizanju ciljeva u poboljšanju životnog standarda osoba sa Daunovim sindromom.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Bursać izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da podrži aktivnosti Daun sindrom centra Banjaluka, te pomogne u rastu i razvoju korisnika centra.

“Zajedno smo realizovali i brojne projekte, u okviru kojih smo napravili voćnjake, pčelarske radionice, napravili plastenike u kojima štićenici ovog centra mogu da rade i steknu vještine koje će im omogućiti da učestvuju ravnopravno u društvu”, rekao je Bursać.

(Srna, E.M)