Vijesti 30.10.2018.

ZA BOLJU BEZBJEDNOST PJEŠAKA Semafori sa tajmerima na prelazu kod “Kupusišta”

ČITANJE: 1 minuta

Semafori na prometnoj raskrsnici Gundulićeve ulice sa Bulevarom Živojina Mišića kod tzv. Kupusišta, uskoro će dobiti tajmere za pješake čime će biti povećana njihova bezbjednost, potvrđeno je u Odsjeku za saobraćaj.

S obzirom na to da je u blizini ove raskrsnice osnovna škola i da djeca iz okolnih zgrada svakodnevno prelaze ulicu upravo na tom mjestu, ugradnja ovih tajmera je time još značajnija.

-U narednih sedam dana na ovoj raskrsnici biće postavljeni tajmeri koji pješacima daju informaciju o preostalom vremenu trajanja crvenog svjetla, odnosno preostalo vrijeme do početka zelenog svjetla koje pješacima garantuje bezbjedan prelazak preko kolovoza- ističe šef Odsjeka za saobraćaj Slavko Davidović.

Istraživanje ponašanja pješaka prije i nakon postavljanja tajmera, kod Gradske uprave i „Boske“, pokazalo je da 25 odsto pješaka ili svaki četvrti, prije postavljanja tajmera nepropisno prelazi ulicu, u vrijeme dok je još bilo upaljeno crveno svjetlo. Nakon postavljanja tajmera, broj pješaka koji se pridržavaju pravila je znatno uvećan, a analiza je pokazala da sada tek svaki deseti pješak nepropisno prelazi ulicu.

On je ukazao da su tajmeri za pješake već postavljeni duž Ulice Kralja Petra I Karađorđevića, te na ukrštanju Aleje Svetog Save sa Vidovdanskom ulicom.