Vijesti 09.08.2016.

Za čašicom posežu već sa 12 godina

ČITANJE: 3 minute

Alkoholizam je razorio mnogobrojne porodice i brakove, a nerijetko ova pošast odnosila je i danas odnosi živote. Istraživanja pokazuju da mladi počinju da posežu za “čašicom” čak sa 12 godina a već sa 20 traže pomoć što dovoljno govori o stvarnim razmjerama ove pošasti.

Na području grada egzistira Klub liječenih alkoholičara koji ima za cilj da pomogne ljudima zavisnim od ovog poroka.

– Klub je osnovan 2006. godine, a trenutno je na terapiji 30 zavisnika. Trebalo bi da bude osam do 10 pacijenata ali radimo sa većom grupom zbog prostora koji imamo – rekla je stručni terapeut u klubu doktor Nera Zivlak-Radulović

Ističe da ovakav vid rehabilitacije postoji svuda u svijetu. – Klubovi liječenih alkoholičara su oblik terapijskog rada. Kada završe bolnički tretman, mi zavisnicima od alkohola pružamo stručnu pomoć. Nije svaki zavisnik za rad u zajednici. To zavisi od niza faktora gdje stručni tim procjenjuje ko je dovoljno motivisan za takav vid rada kroz klub – kazala je Zivlak-Radulović.

Dodala je da je kroz pomenutu organizaciju prošao veliki broj alkoholičara koji su uspješno završili dugogodišnji tretman. Dosta njih je bilo na terapijskom liječenju od pet godina.

– Imali smo različite vrste starosnih kategorija od 20 do 65 godina. Ova mlađa kategorija je počela da konzumira alkohol u 12. godini i oni su u tih nekoliko godina uspjeli da razviju sindrom zavisnosti od alkohola što je jedan od preduslova za bolnički i tretman u klubu – izjavila je Zivlak-Radulović.

Ističe da je posljednjih godina povećan broj pacijentkinja koje se liječe od alkoholizma.

– Nekada je postojao odnos 15 muškaraca na jednu ženu zavisnu od alkohola. Prema podacima na svjetskom nivou sada je taj odnos smanjen i iznosi tri muškarca na jednu ženu – rekla je Zivlak-Radulović

Dodala je da se žene više kriju kada konzumiraju alkohol ali i kad se liječe.

Psiholog Aleksandar Milić smatra da djeca nisu obuhvaćena dobrim vaspitnim vođenjem, bilo u nedostatku funkcionalnosti porodice ili škole.

– Kada nema dobrih, idu loše navike kod mladih a to su ljenčaranje, dosađivanje ili neki drugi način destruktivnog ponašanja. Zbog toga se javlja unutrašnja praznina koju djeca pokušavaju kompenzirati uzimajući alkohol – rekao je Milić.
Istorijat

Klubovi za odvikavanje od alkohola su počeli da rade 1965. godine u bivšoj Jugoslaviji i danas postoje u zemljama regiona.

– U gradu je postojao klub koji je nosio naziv “Mladen Stojanović”. On je tokom ratnih godina prestao da radi. Međutim postoji danas naš klub tako da odvikavanje od alkohola na području grada ima tradiciju od skoro pet decenija – rekla je Zivlak-Radulović

Istorijat

Klubovi za odvikavanje od alkohola su počeli da rade 1965. godine u bivšoj Jugoslaviji i danas postoje u zemljama regiona.

– U gradu je postojao klub koji je nosio naziv “Mladen Stojanović”. On je tokom ratnih godina prestao da radi. Međutim postoji danas naš klub tako da odvikavanje od alkohola na području grada ima tradiciju od skoro pet decenija – rekla je Zivlak-Radulović.

(Glas Srpske)