Vijesti 23.11.2020.

ZA DESET MJESECI OVE GODINE Osiguranicima refundirana četiri miliona KM

ČITANJE: 2 minute

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za deset mjeseci ove godine refundirao je oko četiri miliona maraka osiguranicima za razne medicinske zahvate i lijekove koje su platili iz svog džepa.

Fond  je u ovoj godini odobrio 8.558 zahtjeva za refundaciju, a u istom periodu lani 10.447 i to u iznosu od oko 4,8 miliona KM.

U Fondu ističu da svi osiguranici imaju pravo da podnesu zahtjev za refundaciju troškova korišćenja zdravstvene zaštite, ukoliko smatraju da su platili nešto što nije trebalo ili što finansira obavezno zdravstveno osiguranje, piše Glas Srpske.

Naveli su da osiguranici uglavnom podnose zahtjev za refundaciju ukoliko su sami kupili lijek kojeg tog trenutka nije bilo u zdravstvenoj ustanovi, a finansira ga obavezno zdravstveno osiguranje, ili im u ustanovama sa kojima Fond ima ugovor nije bilo moguće pružiti određenu zdravstvenu uslugu koja im je neophodna.

Ističu da su, međutim, česti zahtjevi za refundaciju i kada osiguranik, mimo procedure, ode samostalno u neku zdravstvenu ustanovu u Srpskoj ili izvan RS koja sa Fondom nema potpisan ugovor, plati kompletnu uslugu i onda naknadno očekuje da mu se vrati novac.

“Takođe, ukoliko se utvrdi da je osiguraniku naplaćena participacija, a on je oslobođen plaćanja te obaveze, i te troškove osiguranicima nadoknadimo. Odobravamo refundacije onim osiguranicima za koje se redovno uplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje”, naglasili su u Fondu.

Kako su objasnili, pravo na refundaciju troškova ostvaruje se na osnovu zahtjeva osiguranog lica koji se podnosi u nadležnim poslovnicama Fonda, a uz koji se prilaže medicinska dokumentacija iz koje se vidi da je osiguraniku preporučena pružena usluga ili lijek, sanitetski materijal ili medicinsko sredstvo za koju traži refundaciju troškova, kao i originalan račun o plaćenoj usluzi, kupljenom lijeku i slično.

“Ako je, na primjer, osiguranik kupio za vrijeme ležanja u bolnici lijek koji se nalazi na bolničkoj listi, uz pomenutu dokumentaciju treba da ima i potvrdu bolnice da tog lijeka bolnica nije imala”, dodali su u Fondu.

Rokovi

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS istakli su da zahtjevi za refundaciju budu riješeni u roku od 30 dana kada se radi o prvostepenom postupku, odnosno 60 dana ako je postupak drugostepeni, a rok bude produžen kada se traži dopuna dokumentacije.

“Ukoliko je refundacija odobrena, osiguranik od dana kada dobije rješenje pa do isplate novca čeka maksimalno 30 dana. Naime, potrebno je da prođe 15 dana od dana prijema rješenja da bi ono postalo pravosnažno”, kazali su u Fondu i dodali da posebno nastoje da u što bržem roku završe zahtjeve za refundaciju troškova koji se odnose na kupovinu lijekova za liječenje malignih bolesti, ukoliko se sporadično desi da ih nema u bolnicama.

(A.M/Banjaluka,net)