Za devet mjeseci 298 krađa struje

kradja struje

Uprkos zakonu koji je stupio na snagu u julu ove godine, kojim se krađa električne energije tretira kao krivično djelo, pojedini građani u RS i dalje nastavljaju da neovlašteno koriste električnu energiju.

“U prvih devet mjeseci 2017. godine otkriveno je 298 slučajeva neovlaštene potrošnje električne energije s ukupnom vrijednosti od 470.666 KM”, potvrdili su u ZP “Elektrokrajina”.

Od januara do septembra ove godine, kako dodaju, podneseno je 106 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu neovlaštene potrošnje, odnosno krađe električne energije. Ističu da se najveći broj slučajeva krađe struje odnosi na samovoljno priključenje na mrežu kupaca koje su prethodno isključili sa mreže zbog neplaćanja.

“U julu ove godine je stupio na snagu novi Krivični zakonik kojim se krađa električne energije tretira kao krivično djelo za koje je zaprijećeno novčanom kaznom i kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci do osam godina za fizička lica”, istakli su u “Elektrokrajini”.

Navode da je za isto djelo za pravna lica predviđena kazna od 20.000 do 200.000 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu kazna zatvora do tri godine i novčana kazna. Kazali su da se ovo preduzeće sprovođenjem svih zakonskih mjera i mehanizama kontrole bori protiv krađe struje.

“Nedavno je komšija kažnjen jer se nakon što su mu isključili struju priključio kod drugog komšije”, kazala je jedna Banjalučanka.

(Nezavisne)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo