Magazin 14.10.2015.

Za i protiv: Da li je bolje živjeti u kući ili stanu?

ČITANJE: 3 minute
stan
Bez obzira na koju se od dvije mogućnosti odlučili svaka od njih ima svoje prednosti, ali i nedostatke.

Pored toga što svakodnevne obaveze pojedinca i individualne preferencije diktiraju izbor kada je riječ o odlučivanju između kuće i stana, nekoliko osnovnih, univerzalnih parametara treba uzeti u obzir prilikom takve odluke.

Održavanje

Stan: Život u stanu ne podrazumijeva veliku predanost kada je u pitanju održavanje vašeg stambenog prostora. Svoj stan veoma lako, brzo i povoljno možete održavati čistim i urednim. Međutim, stanovanje u zgradi zahtjeva saradnju s ostalim stanarima i podrazumijeva obzir prema drugim stanovnicima zgrade u kojoj se stan nalazi.

Kuća: Održavanje kuće zahtijeva više vremenskog angažmana, posebno kada je riječ o uređenju bašte i okućnice iako je, mnogim stanovnicima kuća, ovakva obaveza ujedno i predah od svakodnevnog stresa i drugih obaveza.

Komfor

Stan: Od mogućnosti i individualnog izbora zavisi i nivo komfora u stanu. Međutim, s obzirom da se stambene zgrade uglavnom nalaze u blizini svih potrebnih sadržaja veliki komfor je imati na dohvat ruke teretanu, prodavnicu, park, pijacu i druge potrebne sadržaje.

Kuća: Kuća je svakako kraljica komfora. Osim što je možete prilagoditi sopstvenim zahtjevima i željama, možete u potpunosti sačuvati privatnost i mir. Takođe, možete uživati na vazduhu u privatnosti svoje bašte i okućnice, a velika prednost je i držanje kućnih ljubimaca koje vam je u slučaju života u kući neograničeno.

Troškovi

Stan: Što se troškova stanovanja tiče, život u stanu ne donosi velike troškove mjesečnih režija ni održavanja. Uz dobru organizaciju možete kontrolisati svoju potrošnju i prilagoditi je svojim mogućnostima.

Kuća: Kuće su nešto skuplja varijanta kad su režije i troškovi stanovanja u pitanju, međutim treba uzeti u obzir da je ulaganje u kuću dugoročno isplativije i trajnije rješenje. Takođe, u kući ste nezavisni stanar kad je riječ o mjerama uštede i možete samostalno odlučivati o ulaganju u energetsku isplativost.

Stil života

Stan: Stan je idealan izbor za sve one koji vode aktivan život ubrzanog tempa, nezavisno od toga da li su samci ili imaju porodicu. Stanari koji se odluče na život u stanu sigurno provode puno vremena izvan svog doma, bilo da su primorani poslom bilo da uživaju u raznim događanjima i spoljašnjim aktivnostima.

Kuća: Kuća je idealan izbor za ljude koji vole da vrijeme provode kod kuće, uz maksimalnu privatnost.

Ponuda

Stan: Velika je ponuda stanova na tržištu svih veličina, parametara i na raznim lokacijama.

Kuća: Velika ponuda kvalitetnih i povoljnih kuća starije i novije gradnje.

Potražnja

Stan: Velika potražnja za funkcionalnim, ne prevelikim stanovima u blizini javnog prevoza, po mogućnosti novogradnjama sa svim potrebnim sadržajima u blizini i na mirnijim „porodičnim“ lokacijama.

Kuća: Smanjena potražnja za kućama zbog čega su i cijene trenutno veoma povoljne.

(Poslovni.hr)