Svijet 15.10.2020.

ZA I PROTIV DEKOLTEA: Najmlađa premijerka u Evropi izazvala polemike među Fincima

ČITANJE: 1 minuta

Finska premijerka Sana Marin (34) privukla je pažnju javnosti pošto je pozirala za modni časopis Trendi u crnom blejzeru sa otvorenim dekolteom bez ičega ispod.

Ispod njene fotografije na Instagram stranici Trendija usledili su komentari s kritikama korisnika društvenih platformi, koji su tvrdili da je fotografija neprikladna za nekog na njenoj poziciji.

S druge strane, bilo je i onih, i muškaraca i žena, koji su stali u njenu odbranu i objavljivali slične fotografije na kojima su pozirali u sličnoj garderobi kao premijerka.

Ubrzo se pojavio hašteg #imwithsanna, koji je privukao više od 600 objava s fotografijama običnih građana i poznatih ličnosti u sličnim odevnim kombinacijama.

Marin je, pišu agencije, i ranije bila predmet kontroverzi, ali i divljenja.

Dobro se kotira u anketama javnog mnjenja, naročito u trenutku kada se Finska kao i celi svet bori s pandemijom virusa korona.

Odgovor njene vlade na krizu izazvanu pandemijom je u istraživanjima dobro ocenjen.

Iako je uz fotografiju objavljen i tekst o premijerkinim uspesima, on je manje zapažen.

Tako su neki ukazali na neuobičajene fotografije prethodnih finskih lidera, uključujući bivšeg predsednika Urha Kekonena.

Kekonen, koji se u javnosti obično pojavljivao u odelu s kravatom, je 1970-ih fotografisan u sjajnoj crnoj jakni i sa šeširom.

Dugogodišnji predsednik je, takođe, bio uslikan sa još nekoliko nagih muškaraca u sauni.

(SB/banjaluka.net)

Oznake: Finska, Sana Marin