Vijesti 24.08.2018.

ZA IDUĆU ŠKOLSKU GODINU Za asistente u nastavi 1,2 miliona KM

ČITANJE: 3 minute

Za finansiranje asistenata za učenike sa poteškoćama u razvoju koji pohađaju redovnu nastavu u idućoj školskoj godini biće obezbijeđeno 1,2 miliona KM.

Vlada RS je na jučerašnjoj sjednici usvojila informaciju o potrebi angažovanja i finansiranja asistenata za učenike sa autizmom i đake sa tjelesnim poteškoćama koji pohađaju redovnu nastavu u osnovnim školama.

– Ministarstvo prosvjete i kulture RS je zaduženo da zahtjeve za asistente za učenike sa drugim smetnjama u razvoju razmatra i odobrava u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu – saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

U Ministarstvu prosvjete kažu da je u prošloj školskoj godini bilo angažovano 205 asistenata.

– U toku je dostavljanje saglasnosti školama za angažovanje asistenata u školskoj 2018/2019. godini – naveli su u ministarstvu.

Ova praksa je u Srpskoj uvedena još 2010. godine, a među prvima inkluzivnu nastavu uvela je banjalučka Osnovna škola “Ivo Andrić”.

– Za svaku je pohvalu to što smo ove godine odobrenje za angažovanje osam asistenata dobili na vrijeme, prije početka nastave. Oni su ogromna podrška u radu, prvenstveno učenicima, a onda i roditeljima i nastavnicima – rekla je direktorica ove škole Željka Opačić.

Ona je istakla da su asistenti do sada mjesečno dobijali oko 350 maraka, te im nisu bili plaćeni odmori i praznici.

Direktor Osnovne škole “Vasilije Ostroški” u Trebinju Milorad Nadaždin ističe da su podnijeli zahtjev za angažovanje jednog asistenta.

– Imamo jednu učenicu sa poteškoćama u razvoju, za koju smo i lani angažovali asistenta. Posebno me raduje to što je kod nje vidljiv napredak i što uz pomoć asistenta uspješno savladava gradivo – rekao je Nadaždin.

Asistenti koji su osnovcima s autizmom najveća podrška u savladavanju matematičkih nedoumica i gradiva iz drugih predmeta ističu da je rad s ovom djecom nešto posebno, ali da zahtijeva mnogo truda i odricanja.

– Potrebno je mnogo rada i truda da bi pomogli mališanima da savladaju gradivo. Mnogi asistenti su na sebe preuzeli ulogu učitelja, a to nimalo nije lako – rekla je asistentkinja Sandra Turudija iz Banjaluke koja će od septembra u đačku klupu sa dvoje osnovaca. Ona je pozdravila to što je Vlada ove godine mnogo ranije donijela odluku o angažovanju i finansiranju asistenata i izrazila nadu da će im nadoknade ubuduće biti isplaćivane na vrijeme.

Ova odluka Vlade RS uliva nadu i roditeljima koji kažu da su im asistenti veliki oslonac.

Asistenti su veoma važni djeci u inkluziji i bez njih se ona ne bi mogla sprovoditi. Drago mi je da je ove godine to bolje riješeno i nadam se da će tako biti i dalje. Međutim, zbog kašnjenja naknada za asistente prethodne dvije godine roditelji sada teško mogu da pronađu asistenta, jer se niko ne prijavljuje za taj posao – rekla je majka dvanaestogodišnjeg dječaka Gorjana Banjac.

Vlada RS

Vlada RS je na jučerašnjoj sjednici prihvatila i informaciju o stanju u oblasti prerađivačke industrije u kojoj je navedeno da je industrijska proizvodnja u RS u prvom polugodištu veća za 5,2 odsto u odnosu na isti period lani. Ministri su donijeli i Uredbu o evidenciji, analizi, ispitivanju i procjeni procedura i formalnosti za poslovanje u RS čiji je cilj pojednostavljenje administrativnih procedura. Donesena je i Uredba o izmjeni i dopuni Uredbe o naseljenim mjestima koja čine područje jedinice lokalne samouprave, a usvojen je Prijedlog prostornog plana područja posebne namjene “Aerodrom Banjaluka”.

(Glas Srpske)