Za istoriju: Koreje se dogovorile!

koreje

Predstavnici Južne i Sjeverne Koreje postigli su dogovor o smanjivanju napetosti poslije više od dva dana pregovora.

Agencija Jonhap je javila da su Seul i Pjongjang potpisali sporazum o miru na Korejskom poluostrvu, poslije nekoliko kriznih dana u kojima su obje strane koristile oružje na granici.

Predstavnici Sjeverne Koreje su naveli da im je žao zbog povreda koje su zadobili južnokorejski vojnici kada su naišli na minu koja je dalje rasplamsala sukobe na granici.

Južna Koreja se sa druge strane obavezala da će prekinuti sporni program.

Takođe, zvanični Pjongjang je proglasio obustavu poluratnog stanja, a dogovoreni su što skoriji susreti u Seulu ili Pjongjangu.

Navedeno je i da će se u septembru razgovarati o tome kako spojiti porodice koje su rasturene zbog konflikta od prije više od pola vijeka.

Razgovori iza zatvorenih vrata u selu Panmundžom na granici dvije države počeli su ubrzo nakon isteka roka koji je Pjongjang postavio Seulu da prekine sa emitovanjem propagande preko granice i prijetnje da će se u protivnom suočiti sa vojnom akcijom.

Zvaničnik iz južnokorejskog ministarstva odbrane, koji nije želio da bude imenovan, izjavio je da će Južna Koreja nastaviti da emituje poruke protiv Pjongjanga tokom sastanka, a da će odluka da li će se s emitovanjem prestati zavisiti od rezultata razgovora, naveo je AP.

Južna Koreja preko 11 zvučnika emituje program, koji sadrži najnovije vijesti sa Korejskog poluostrva i iz sveta, kao i emisije u kojima se hvali demokratija i ekonomski procvat Seula u odnosu na represivnu vlast Pjongjanga.

Seul je odbio da isključi propagandu preko zvučnika, sve dok se Pjongjang ne izvini za eksplozije mina ovog mjeseca u kojima su dva južnokorejska vojnika, koja su se nalazila u patroli, osakaćena.

Sjeverna Koreja demantuje odgovornost za eksplozije i optužuje Južnu Koreju da je fabrikovala dokaze o njenoj umiješanosti.

Izvještaje da je bilo artiljerijske vatre preko granice, Pjongjang je, takođe, demantovao.

(B92)

Socijalisti za demografsku obnovu Srpske

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka organizovao je javni skup i predavanje na temu demografske obnove i mjera populacione politike Republike Srpske. Prisutni su imali priliku da saznaju više o mjerama populacione politike od vođe tima za demorafsku obnovu, profesora Draška Marinkovića, a govorili su i ministar porodice omladine i sporta Sonja Davidović i predsjednik gradskog

Počinje realizacija projekta “Škole za 21. vijek”

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić prisustvovaće sutra u Banjaluci zvaničnom početku realizacije projekta “Škole za 21. vijek” u Srpskoj. Zvanični početak realizacije ovog projekta planiran je za 9.00 časova u hotelu “Bosna”, najavljeno je iz resornog ministarstva. Projekat “Škole za 21. vijek” sprovodi Britanski savjet u BiH, a riječ je o uvođenju

Slavlje Banjaluka Voleja

Odbojkašice Banjaluka Voleja trijumfovale su na međunarodnom turniru “Trofej Banjaluke 2019.” Domaće igračice su u subotu u sportskoj dvorani “Borik” u prvom kolu nadigrale italijansku Alta Frate da bi izgubile od SIP Šempetera. U nedjelju su nadigrale Osijek bez izgubljenog seta i zaslužile epitet najboljeg tima. Odbojkašica Banjaluke Volej Milica Šorak izabrana za najkorisnijeg igrača

Takmičarke AK Banjaluka 2. u Sarajevu

Predvođene kapitenom Slađanom Tomaš (1500m) takmičarke AK Banjaluka su na ekipnom prvenstvu BiH održanom u Sarajevu osvojile 2. mjesto. Osim kapitena ekipu su predstavljale: Nika Popić (100m, 300m), Sara Vukić (dalj, 100m pr.), Anđela Bajić (kugla, koplje), Marija Mršić (600m), Maria Lukajić (vis) i štafeta 4×100 u sastavu: Sara Vukić, Jovana Zebić, Anđela Bajić i

Izvlačenje prvih dobitnika nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji”

Nagradna igra ulazi u završnu fazu, kada počinje izvlačenje prvih dobitnika. Koverte, koje su više od dva mjeseca stizale u Pošte Srpske, dostavljene su u studio RTRS-a, gdje će večeras od 20.15 časova, uz direktan prenos , biti izvučene nagrade. Pogledajte nagradni fond čija ukupna vrijednost iznosi 543.347,20 KM: Stan broj 55 površine 53,15 m2,

MAGISTRALNI PUT PRIJEDOR-BANJALUKA Sudar dva automobila, tri osobe povrijeđene

U subotu uveče na području Prijedora dogodila se još jedna saobraćajna nesreća. Oko 22:40 časova na magistralnom putu Prijedor-Banja Luka u mjestu Kozaruša došlo je do sudara dva automobila, a intervenisali su pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor kao i službe Hitne pomoći. U nezgodi su učestvovali putnički automobili “Mazda” i “Fiat Punto” koji su se