Politika 24.08.2015.

Za istoriju: Koreje se dogovorile!

ČITANJE: 2 minute
koreje

Predstavnici Južne i Sjeverne Koreje postigli su dogovor o smanjivanju napetosti poslije više od dva dana pregovora.

Agencija Jonhap je javila da su Seul i Pjongjang potpisali sporazum o miru na Korejskom poluostrvu, poslije nekoliko kriznih dana u kojima su obje strane koristile oružje na granici.

Predstavnici Sjeverne Koreje su naveli da im je žao zbog povreda koje su zadobili južnokorejski vojnici kada su naišli na minu koja je dalje rasplamsala sukobe na granici.

Južna Koreja se sa druge strane obavezala da će prekinuti sporni program.

Takođe, zvanični Pjongjang je proglasio obustavu poluratnog stanja, a dogovoreni su što skoriji susreti u Seulu ili Pjongjangu.

Navedeno je i da će se u septembru razgovarati o tome kako spojiti porodice koje su rasturene zbog konflikta od prije više od pola vijeka.

Razgovori iza zatvorenih vrata u selu Panmundžom na granici dvije države počeli su ubrzo nakon isteka roka koji je Pjongjang postavio Seulu da prekine sa emitovanjem propagande preko granice i prijetnje da će se u protivnom suočiti sa vojnom akcijom.

Zvaničnik iz južnokorejskog ministarstva odbrane, koji nije želio da bude imenovan, izjavio je da će Južna Koreja nastaviti da emituje poruke protiv Pjongjanga tokom sastanka, a da će odluka da li će se s emitovanjem prestati zavisiti od rezultata razgovora, naveo je AP.

Južna Koreja preko 11 zvučnika emituje program, koji sadrži najnovije vijesti sa Korejskog poluostrva i iz sveta, kao i emisije u kojima se hvali demokratija i ekonomski procvat Seula u odnosu na represivnu vlast Pjongjanga.

Seul je odbio da isključi propagandu preko zvučnika, sve dok se Pjongjang ne izvini za eksplozije mina ovog mjeseca u kojima su dva južnokorejska vojnika, koja su se nalazila u patroli, osakaćena.

Sjeverna Koreja demantuje odgovornost za eksplozije i optužuje Južnu Koreju da je fabrikovala dokaze o njenoj umiješanosti.

Izvještaje da je bilo artiljerijske vatre preko granice, Pjongjang je, takođe, demantovao.

(B92)