Za istoriju: Koreje se dogovorile!

koreje

Predstavnici Južne i Sjeverne Koreje postigli su dogovor o smanjivanju napetosti poslije više od dva dana pregovora.

Agencija Jonhap je javila da su Seul i Pjongjang potpisali sporazum o miru na Korejskom poluostrvu, poslije nekoliko kriznih dana u kojima su obje strane koristile oružje na granici.

Predstavnici Sjeverne Koreje su naveli da im je žao zbog povreda koje su zadobili južnokorejski vojnici kada su naišli na minu koja je dalje rasplamsala sukobe na granici.

Južna Koreja se sa druge strane obavezala da će prekinuti sporni program.

Takođe, zvanični Pjongjang je proglasio obustavu poluratnog stanja, a dogovoreni su što skoriji susreti u Seulu ili Pjongjangu.

Navedeno je i da će se u septembru razgovarati o tome kako spojiti porodice koje su rasturene zbog konflikta od prije više od pola vijeka.

Razgovori iza zatvorenih vrata u selu Panmundžom na granici dvije države počeli su ubrzo nakon isteka roka koji je Pjongjang postavio Seulu da prekine sa emitovanjem propagande preko granice i prijetnje da će se u protivnom suočiti sa vojnom akcijom.

Zvaničnik iz južnokorejskog ministarstva odbrane, koji nije želio da bude imenovan, izjavio je da će Južna Koreja nastaviti da emituje poruke protiv Pjongjanga tokom sastanka, a da će odluka da li će se s emitovanjem prestati zavisiti od rezultata razgovora, naveo je AP.

Južna Koreja preko 11 zvučnika emituje program, koji sadrži najnovije vijesti sa Korejskog poluostrva i iz sveta, kao i emisije u kojima se hvali demokratija i ekonomski procvat Seula u odnosu na represivnu vlast Pjongjanga.

Seul je odbio da isključi propagandu preko zvučnika, sve dok se Pjongjang ne izvini za eksplozije mina ovog mjeseca u kojima su dva južnokorejska vojnika, koja su se nalazila u patroli, osakaćena.

Sjeverna Koreja demantuje odgovornost za eksplozije i optužuje Južnu Koreju da je fabrikovala dokaze o njenoj umiješanosti.

Izvještaje da je bilo artiljerijske vatre preko granice, Pjongjang je, takođe, demantovao.

(B92)

SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će

Nacrt plana parcelacije auto – puta Banjaluka -Prijedor stavljen na uvid

Sve je jasnije kuda će prolaziti auto-put Banjaluka – Prijedor, dužine od oko 42 kilometra, a vrijednost investicije je projektovana na 297 miliona evra. Nacrt plana parcelacije, stavljen je na uvid u prostorijama gradskih uprava u Banjaluci i Prijedoru, te u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, do 5. marta. U jednoj od prijedorskih mjesnih zajednica,

Teška saobraćajka u Tesliću, saobraćaj obustavljen

Saobraćaj prema Blatnici u potpunosti je obustavljen, zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na Banji Vrućici u Tesliću. Iz policije su za Srpskainfo potvrdili da se nesreća dogodila i da, na sreću, nema poginulih. U toku je uviđaj, nakon kojeg će biti poznato više detalja. U funkciji je alternativni pravac kraj hotela “Srbija”. (Srpskainfo)

Djeca u skitnji dobijaju prihvatilište u Domu “Rada Vranješević”

Prihvatilište za djecu u skitnji, prema planu transformacije Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, trebalo bi da bude otvoreno do kraja marta, rekao je Vladimir Kajkut, v.d. direktora ovog doma. Dodao je da pokreću ovu uslugu za djecu koja su žrtve porodičnog nasilja jer žele da im pomognu. “To bi bio