Vijesti 03.05.2017.

Za koliko će nam registracija biti skuplja?

ČITANJE: 1 minuta

Loša vijest stiže za vozače. Poskupljuje registracija. Za registraciju automobila vjerovatno ćete morati da dodate još desetak maraka. I to za naknadu za zagađivanje životne sredine.

Nakon što je u Narodnoj skupštini RS usvojena izmjena Zakona o zaštiti vazduha, u Vladi još razmatraju koliku će naknadu odrezati. Vozači poručuju da im je skupo i ono što već plaćaju.

Novi namet na vozače odlaziće u kasu Fonda za životnu sredinu. A sa te adrese će, kako kažu u Fondu, otići tamo gdje treba. Vrijeme je, poručuju, da se ugledamo na komšije iz regiona, koji već godinama na taj način pune kasu za zaštitu životne sredine.

“U ovom slučaju uspostavljanju naknade za zagađivače vazduha, ta sredstva bila bi strogo namjenskog karaktera. Mogla bi se koristiti za projekte sufinansiranja, projekte smanjenja zagađenja vazduha, odnosno projekte energetske efikasnosti, koji za konačan cilj imaju smanjenje emisije štetnih gasova u vazduh”, kaže Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

Osiguranje, porez, taksa za vodoprivredu, zeleni karton, tehnički pregled i republička taksa – samo su neke od stavki koje vozači posljednjih godina plaćaju. Cijenu diktira vrsta automobila, od koje će zavisiti i visina novog nameta.

(ATV)