Vijesti 08.04.2019.

ZA KOMŠIJE NOVI CJENOVNICI Proširuju obim isporuke vode

ČITANJE: 3 minute

Gradski “Vodovod” proširuje obim isporuke vode van Banjaluke i uskoro će sa svakom od tih lokalnih zajednica posebno pregovarati o cjenovniku.

Do sada je ovo preduzeće, osim u Banjaluci, vodu isporučivalo Čelincu i Laktašima, ali preuzimanjem seoskih vodovoda taj posao se proširuje na Mrkonjić Grad, Kneževo, Ribnik, Prijedor, a možda i na opštinu Ključ.

Kako je objasnio prvi čovjek ovog preduzeća Zoran Popović, to je stvorilo novi problem, jer Vodovod trenutno nema pravni osnov koji bi im omogućio da naplate svoju uslugu dodatnim lokalnim zajednicama.

– U trenutnoj odluci koja reguliše tu oblast, u članu 36, samo je navedeno da isporučujemo vodu Laktašima i Čelincu. Ostali se ne spominju i to nam pravi problem, jer nam ne nedozvoljava da potpišemo ugovore sa drugim lokalnim zajednicama. Zato i idemo u izmjenu tog člana, u kojem će biti izbrisana imena opština, a biće navedene i druge lokalne zajednice – naveo je Popović.

Za izmjenu odluke potrebna je saglasnost Skupštine grada pa je, prema njegovim riječima, taj dokument upućen u proceduru i trebalo bi da se nađe na dnevnom redu zasjedanja koje je zakazano za 10. april. Osim izmjene člana 36, ova odluka predviđa još jednu novinu.

– Kada ova odluka prođe skupštinsku proceduru, a nadam se da će je odbornici usvojiti, onda ćemo sa svim tim lokalnim zajednicama sklopiti pojedinačne ugovore. Posebno ćemo pregovarati i o cijenama – rekao je Popović.

Dodao da cijena neće biti ista za sve.

– Koliko će za neku lokalnu zajednicu ona iznositi zavisiće od slučaja do slučaja. Moraćemo procjeniti okolnosti, a sigurno će zavisiti koliko će ko da troši – rekao je on.

Dodao je da novi konzumenti neće “Vodovodu” praviti problem u postojećem sistemu te da mogu isporučiti za druge lokalne zajednice potrebne količine vode.

– Čelincu isporučujemo preko Zelenog vira, a sada i sa Gašića vrela, koji istovremeno isporučuje vodu i za Kneževo. Sa Banjce ide voda prema Mrkonjić Gradu i Ribniku, a iz Crnog vrela ćemo isporučivati Prijedoru – naveo je Popović.

Kada su u pitanju Čelinac i Laktaši, dodaje on, ranije je bilo problema oko naplate isporučene vode.

– U međuvremenu su sklopljeni reprogrami za vraćanje dugova  i svaki mesec oni redovno plaćaju svoje rate za tekuću potrošnju i reprogram – naveo je on.

Dodao je da ugovore o reprogramu sklapaju sa svim dužnicima bez obzira da li su ti potrošači domaćinstva ili pravna lica.

– Odobravamo odloženo plaćanje, koje može biti na 12, pa i na  24 mjeseca, sve zavisi kako se dogovorimo. Cilj je na da naplatimo potraživanja, a samo kao krajnju mjeru koristimo isključenje sa mreže – kazao je on.

Gradonačelnik Igor Radojičić je postojeću Odluku o javnom vodovodu i kanalizaciji okarakterisao kao veoma čudnovatu.

– Mi smo povećali cijenu vode i sada niko na osnovu postojeće odluke ne zna odrediti cijenu vode za Čelinac i Laktaše. Pored toga,  snabdijevamo i druge lokalne zajednice vodom kao što su Ribnik i Kneževo, a koje nisu sadržane u toj odluci – kazao je Radojičić i dodao da bi planirane promjene to trebale riješiti.

Novi cjenovnik i u Banjaluci

Odbornici Skupštine grada su na zasjedanju početkom februara prihvatili odluku kojom se odobrava poskupljenje kubika potrošene vode u Banjaluci. Tako je od 1. marta stupio na snagu novi cjenovnik, koji predviđa poskupljenje od 11 pfeniga po kubiku, te uvođenje naknade za mjerno mesto, koje će, u zavisnosti od profila vodomjera, iznositi od 1,2 KM do 1,5 KM.

Prilikom glasanja, 19 odbornika je bilo za, a 4 protiv. Nije bilo suzdržanih.

(Srpsakinfo)