Vijesti 03.09.2018.

ZA KVALITETNIJI I ZDRAVIJI ŽIVOT Počinje realizacija programa „Zdravo starenje“

ČITANJE: 1 minuta

U periodu od 4. septembra do 31. decembra 2018. godine, uz podršku Grada Banja Luka i Centra za socijalni rad, Gradska organizacija Crvenog krsta Banja Luka počeće realizaciju programa „Zdravo starenje“.

Cilj programa je da se sugrađanima treće životne dobi omogući da učestvuju u preventivnim aktivnostima koji utiču na kvalitetniji i zdraviji život. Aktivnosti se realizuju u četiri mjesne zajednice: Zalužani (društveni dom), Dragočaj (društveni dom/prostorije mjesne zajednice), Starčevica (Dnevni centar za stara lica), Obilićevo (Dom penzionera). Pored Gradske organizacije Crvenog krsta u realizaciji programa učestvuju Udruženje penzionera grada Banje Luke i Omladinski komunikativni centar.

Učesnici programa će imati priliku da budu uključeni u aktivnosti kao što su: korektivna gimnastika, učenje stranih jezika, heklanje i vez, škola korištenja pametnih telefona, takmičenje u šahu,  medicinsko savjetovanje,  kulinarske sekcije i slično.

U prvom mjesecu, realizovaće se radionice preventivno-korektivne gimnastike, predavanja na temu pružanja prve pomoći i samopomoći, predavanje o štetnosti pušenja, radionica o organskoj poljoprivredi i dr.

U toku programa planirano je obilježavanje Svjetskog dana srca i Svjetskog dana dijabetesa, kada će korisnici  imati priliku da učestvuju na predavanju o prevenciji ovih oboljenja.Na sve četiri lokacije biće raspoređeni volonteri koji će u direktnom radu sa korisnicima  učestvovati u realizaciji aktivnosti. U početnim aktivnostima biće provedene ankete i procjena potreba učesnika programa, na osnovu kojih će se vršiti unapređivanje kvaliteta programa.

Učesnici u realizaciji programa pohađali su akreditovani program obuke uz podršku Udruženja „Partnerstvo za javno zdravlje“  iz Sarajeva i Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u BiH (UNPFA).