Vijesti 13.11.2015.

Za liječenje oboljelih od dijabetesa 17 miliona KM

ČITANJE: 2 minute
dijabetes
Oboljelim od dijabetesa u Republici Srpskoj zdravstvena zaštita je u potpunosti obezbijeđena o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja, a na godišnjem nivou za insuline, lijekove, medicinska sredstva i potrošne materijale koje koriste Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske izdvaja 17 miliona KM.

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Srni je rečeno da su oboljeli od dijabetesa u kategoriji osiguranika koji imaju najšira prava iz zdravstvenog osiguranja.

– Osim insulina i drugih lijekova, oboljelima od dijabetesa Fond obezbjeđuje i neophodna medicinska sredstva, poput aparata za brzo određivanje glukoze u krvi, insulinskih špriceva i igli, dijagnostičkih traka za mjerenje glukoze u krvi, lanceta, traka za mjerenje šećera u urinu- navode u Fondu.

Osiguranici koji koriste insulinske pumpe imaju pravo na potrošni materijal koji finansira Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

U Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske ističu da je u prošloj godini omogućeno da svi osiguranici koji koriste insulinske pumpe, bez obzira na koji način su ih nabavili, imaju pravo na potrošni materijal, što nije bio slučaj ranijih godina.

Osiguranicima koji boluju od dijabetesa se ovjerava zdravstvena knjižica, i u slučaju kada za njih nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje, a jedini uslov je da budu prijavljeni na zdravstveno osiguranje.

– To ne znači da za njih ne treba da se uplaćuju doprinosi, ali na ovaj način Fond, imajući u vidu specifičnost i težinu bolesti, omogućava da oboljelima od dijabetesa uvijek bude dostupna neophodna terapija i liječenje, a ne da zavisi od uplate doprinosa- navode iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Širom svijeta se 14. novembar obilježava kao Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Obilježavanje ovog dana su inicirali Međunarodna dijabetološka federacija i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine, kao odgovor na sve veći broj oboljelih od dijabetesa u svijetu.

(Agencije)