Vijesti 19.04.2016.

Za malu maturu u RS sprema se 187 osnovnih škola

ČITANJE: 2 minute
mala matura
Eksperimentalna faza eksternog testiranja u Republici Srpskoj počela je juče u svih 187 osnovnih škola i nakon provjere znanja iz srpskog jezika, maturanti će danas raditi testove iz matematike.

Ovo je i četvrta godina zaredom kako RS sprovodi pripreme za malu maturu, a u dosadašnjim aktivnostima testirano je 20, odnosno 29 i 83 osnovne škole, pri čemu su neke učestvovale svake godine, dok ih je 104 sada obuhvaćeno prvi put.

“Zanimljivo je vidjeti taj put napredovanja, iako ovo testiranje ne podrazumijeva ocjenjivanje od jedan do pet, već u tri nivoa. Ipak, rezultati su vidljivi”, kaže Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS.

Sve obrazovne ustanove pravovremeno su za pripremu dobile primjerke testova koji su programski usklađeni po međunarodnim standardima, sa po 20 pitanja, odnosno zadataka, podijeljenih u niži, srednji i teži nivo, a znanje koje učenici pokažu trebalo bi da je u skladu sa zaključnim ocjenama koje imaju.

“Zadovoljan sam. Uradio sam sve na testu iz srpskog jezika, a dobro sam se spremio i za matematiku. Znam da ovo jeste priprema za malu maturu, iako ne znam više o tome”, kaže Milan Bokan, učenik devetog razreda OŠ “Ivo Andrić” u Banjaluci, koja je ranijih godina ostvarivala najbolje rezultate.

S obzirom na to da je riječ o eksperimentalnoj fazi, oni koji ne pokažu zadovoljavajuće rezultate neće biti kažnjeni nižom ocjenom, dok će đaci koji na testu pokažu viši stepen znanja od ocjene koju imaju dobiti šansu da je poprave na redovnoj nastavi.

“Mi smo učestvovali svih godina i osjetna je motivacija kod djece. Vidno prilaze sve ozbiljnije testiranju i ja sam uvjerena da je ovo dobar način provjere znanja”, kaže Željka Opačić, direktorica banjalučke OŠ “Ivo Andrić”, u kojoj će 113 đaka devetih razreda provjeriti znanje iz srpskog jezika i matematike.

Ista je situacija i u OŠ “Petar Petrović Njegoš”, gdje su četiri odjeljenja obuhvaćena eksperimentalnom fazom eksternog testiranja. Milorad Dodig, nastavnik u ovoj školi, smatra da je ovo dobra metoda provjere znanja, koja će najviše koristiti djeci kod daljeg školovanja. Testiranje se odvija u holovima i sportskim salama, kako bi svi učenici imali jednake uslove rada, a nadziru ih nastavnici iz drugih škola zbog objektivnosti u pristupu kontrole.

Ovo je priprema za uvođenje obaveznog završnog testiranja učenika jer bi nakon ispitivanja u svim školama, u skladu s ocjenom Ministarstva prosvjete i kulture RS, od 2017/18 školske godine trebalo da bude mala matura u svim školama.

(Nezavisne)