Vijesti 13.02.2017.

Za napad na policajca i do pet godina robije

ČITANJE: 3 minute

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS očekuju da će usvajanjem novog Krivičnog zakona biti smanjem broj napada na njihove službenike, jer će kazne biti pooštrene.

Policajci su proteklih godina često bili na meti nasilnika koji ih vređaju, pljuju, prete i udaruju, a posle toga se izvlače sa malim kaznama.

Kada je reč o pretnjama službenim licima po novom krivičnom zakonu ostale su iste kazne, što znači da se za to delo može izreći kazna do tri godine zatvora. Međutim, kada se službenom licu nanese povreda ili mu je prećeno oružjem, kazna je značajno povećana. Do sada za ovakav napad počinioci su mogli dobiti od tri meseca do tri godine zatvora, ali po novom zakonu mogu ostati iza rešetaka od šest meseci do pet godina.

Prema podacima MUP RS tokom prošle godine napadnut je veliki broj policajaca, a i u 2017. godini taj trend je nastavljen.

Poslednjih dvadesetak dana sve učestaliji su napadi na policajce, a napadači nisu birali sredstva. U Kozarcu je Zijad J. izazvao incident na benzinskoj pumpi i prilikom policijske intervencije on je jednog od njih pokušao udariti sekirom.

Policajac je na sreću spretno reagovao i sprečio udarac. Neobičan slučaj desio se u Banjaluci pre sedam dana kada su zaustavili N. Š. (32) i pokušali ga legitimisati. On je odbio da pokaže ličnu kartu, te je policajce vređao i nazivao ih „afričkim majmunima“.

Isti vikend u Doboju se dogodio mnogo ozbiljniji slučaj. Tada je Miloš Blagojević (52) prvo narušavao javni red i mir, a kada su ga policajci pokušali smiriti on jednog od njih napao nožem i posekao ga po licu, posle čega se zabarakadirao u svom stanu i tek posle nekoliko časova se predao.

Portparol MUP RS Mirna Miljanović rekla daje u toku prošle godine zabeleženo 40 napada na policajce.

-U 38 slučajeva napadnuta su uniformisana službena lica, a u dva slučaja meta su bili pripadnici Kriminalističke policije – istakla je Miljanovićeva.

Prema njenim rečima u ovim slučaju dva policajca su teže povrijeđena, a 34 lakše.

-Najveći broj napada bio je na području CJB Banjaluka, gde ih je bilo 15, zatim u CJB Trebinje gde je bilo osam, onda sledi CJB Zvornik sa tri i CJB Prijedor sa dva napada na policajce – ističe Miljanovićeva.

U MUP RS su pojasnili da bi sankcionisanje napadača i izricanje maksimalnih kazni od strana suda sigurno doprinelo smanjivanju broja napada. Poslednjih par godina dešavalo se da budu zapaljeni automobili policajaca, ali bilo je i slučajeva da se bacaju bombe na njihovu imovinu.

Najveći broj napada

U MUP RS su pojasnili da se najviše napada na policajce dešava prilikom uspostavljanja javnog reda i mira, zatim prilikom kontrole i regulisanja saobraćaja.

Manji broj se dešava prilikom legitimisanja i hapšenja osumnjičenih.

(blic)