Vijesti 02.03.2016.

Za neke preglede potrebno čekati i godinu dana

ČITANJE: 2 minute
bolnica
Pacijenti koji treba da operišu kataraktu, čekaju od četiri mjeseca do godinu i po dana. U bolnicama širom Srpske, stotine imena nalazi se na listama čekanja.

Magnetna rezonanca, EKG, mamografija – pregledi su zbog kojih, po pravilu, pacijenti moraju da se naoružaju strpljenjem. U banjalučkom Kliničkom centru tvrde da se hitni slučajevi zbrinjavaju odmah. Ostali – čekaju. Prvi termin za ultrazvuk srca je u julu, a za EKG holter tek u oktobru. Mnogi pregledi i intervencije ne mogu nigdje ni da se obave, osim u Banjaluci.

– Vrlo često imamo određene dijagnostičke procedure gdje je veliki procenat, mi to kažemo, negativnih nalaza, što znači da pacijente nije trebalo ni upućivati na te procedure. Vrlo često i te stvari stvaraju redove čekanja- rekao je Slobodan Hajder, pomoćnik direktora za medicinske poslove u UKC RS.

Redove pravi i nedostatak ljekara i stručnjaka obučenih da rade na pojedinim aparatima. Ni opreme nema dovoljno. To potvrđuju i u dobojskoj bolnici “Sveti apostol Luka”. Kod njih se najduže čeka na radiološke preglede.

– Osnovni problem za liste čekanja u radiologiji je nedovoljan broj radiologa. I to je problem s kojim se suočava ne samo naša bolnica, nego sve bolnice u okruženju i u Evropi. Mi trenutno imamo četiri specijaliste i četiri kolege na specijalizaciji- kazao je Aleksandar Panić, pomoćnik direktora JZU Doboj.

U bijeljinskoj bolnici najduže se čeka na očne preglede. Tako se, za operaciju katarakte, na red stiže za oko četiri mjeseca. U Prijedoru, najduži spisak je za ultrazvuk abdomena – tri mjeseca. Pacijenti koje smo zatekli u Kliničkom centru kažu da su se naučili strpljenju.

Podaci Fonda zdravstvenog osiguranja RS pokazuju da je u Srpskoj čak i bolje nego u regionu. Recimo, na magnetnu rezonancu se u Hrvatskoj i Sloveniji u 2014. godini čekalo prosječno 4,5 mjeseca, a u RS oko trideset dana. Slično je i sa ostalim dijagnostičkim procedurama. U Srpskoj su do ultrazvuka abdomena pacijeni dolazili duplo brže nego u Srbiji.

(Atv)