Politika 19.10.2022.

Za njih nije glasala ni stranka: Kako su prošli pojedini kandidati za predsjednika Srpske

ČITANJE: 2 minute

I dok su neki kandidati na ovim izborima u trku za predsjednika Republike Srpske ušli potpuno sami bez podrške stranke, bilborda i reklama, drugi su imali sve to, ali su na kraju po osvojenim rezultatima bili na istom ili nižem mjestu od onih iza kojih nije stajao niko.

Srpskainfo je provjerila ko su kandidati za predsjednika Srpske koji su osvojili manje glasova od vlastitih stranaka koje su ih i „gurnule“ u tu trku, a koji kandidati su bili uspješniji i od vlastite stranke.

Ako izuzmemo Milorada Dodika i Jelenu Trivić koji su na izborima osvojili mnogo više glasova od vlastitih stranaka, a oko čije pobjede se i dalje lome koplja jer opozicija tvrdi da je pokradena, a stranke vladajuće većine kako je riječ o farsi, postoje i oni koji su na izborima osvojili i do deset puta manje glasova od vlastite stranke.

Na trećem mjestu po broju osvojenih glasova u trci za predsjednika, odnosno potpredsjednika Srpske, nalazi se Senad Bratić koji je bio kandidat Pokreta država.

Bratić je na izborima osvojio oko 10.792 glasa i time sebi osigurao mjesto potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda.

Ono što je, međutim, zanimljivo jeste da je Bratić osvojio čak tri puta manje glasova od Pokret država, čiji je kandidat bio. Prema preliminarnim podacima CIK, za Pokret država glasalo je 34.429 građana.

Još jedan kandidat po svemu sudeći nije imao podršku vlastite stranke bar ako se uporede glasovi.

Riječ je o Radislavu Jovičiću koji je bio kandidat za predsjednika Srpske ispred DNS, a koji je osvojio 5.459 glasova, dok je njegova stranka osvojila 28.229 glasova.

Slično je prošao i Neđo Đurić koji je bio kandidat SPS, a koji je uspio da osvoji tek 2.031 glas, dok je njegova stranka dobila 19.740 glasova, ili skoro deset puta više od njega.

Zanimljivo je da su Jovičić i Đurić osvojili manje glasova od Ćamila Durakovića iza čije kandidature nije stajala niti jedna stranka, već je bio nezavisni kandidat.

Duraković je osvojio ukupno 8.984 glasa, što je četiri puta više od Đurića iza kojeg je stajala „stranačka mašinerija“.

Ipak, nisu svi kandidati prošli gore od svoje stranke.

Tako je Jusuf Arifagić koji je bio kandidat pokreta „Za državu BiH“ osvojio 7.017 glasova. S druge strane pokret „Za državu BiH“ je dobio skoro duplo manje glasova, tačnije 4.048 glasova.

I Davor Pranjić iz HDZ BiH, koji će po svemu sudeći biti potpredsjednik Srpske iz reda hrvatskog naroda, osvojio je duplo više glasova od koalicije stranaka koje su ga kandidovale.

Za Pranjića je tako glasalo 1.644 građana, dok je koalicija stranaka koje su ga kandidovale osvojila 825 glasova.