Vijesti 02.01.2018.

Za nove vodovode u Banjaluci 700.000 KM

ČITANJE: 2 minute

Za izgradnju vodovodne mreže na gradskom području u 2018. godini iz gradskog budžeta biće izvojeno 700.000 KM, u okviru planova za razvoj komunalne infrastrukture. Kada je riječ o ovoj godini, izgrađeno je oko 4,5 kilometra nove vodovodne mreže na gradskom i prigradskom području.

“Na više lokacija privodimo kraju radove započete u 2017.godini, s tim da smo prošle sedmice uveli izvođače u posao u ulicama Božidara Adžije i Filipa Fiće Kljajića. Uskoro očekujemo i potpisivanje ugovora za gradnju novih vodovoda, i to u Blagoja Parovića, te u zaseocima Kneževići i Talići u Piskavici. Ove radove izvodićemo s početkom građevinske sezone, a njihova vrijednost je oko 100.000 KM”, navode u nadležnom Odjeljenju za komunalne poslove.

Od radova iz programa iz 2017. godine, a koji ulaze u završnu fazu jeste izgradnja dva kraka vodovoda, ukupne dužine 317 metara u ulicama Franca Šuberta i Đorđa Jovetića. Izvođač radova je preduzeće „Hidrosplet“ d.o.o. iz Laktaša, a vrijednost radova čiji se završetak očekuje polovinom januara 2018. godine iznosi 31.100 KM.

“Uskoro bi trebalo da bude završen i vodovod u Ulici Aleksandra I Karađorđevića u dužini od 380 m, čija je vrijednost 39.644 KM. Radovi se izvode i u Ulici braće Miletić, koji predstavljaju prvu fazu konačnog rješenja vodosnabdijevanja potrošača na ovom području, a podrazumijevaju izgradnju dovodnog cjevovoda od priključka do pumpne stanice, izgradnju pumpne stanice i izgradnju rezervoara. Za ovu fazu radova Grad je obezbijedio oko 220.000 KM”, istakli su u resornom odjeljenju.

U 2017. godini novi vodovod urađen je i u ograncima Kosovske, zatim ulica Tešana Podrugovića i Tunjice, krak kod rezervoara Česma – druga zona (buster pumpa, potisni i povratni cjevovod), te sekundarna vodovodna mreža u naseljima: Gajići, Radulji, Popovići i Stojnići u MZ Verići. Radovi su izvedeni u ukupnoj dužini od preko 2,5 kilometara, vrijednosti 222.943 KM.

I stanovnici ulica Prištinska, Braće Kukrika i Dujka Komljenovića dobili su novi vodovod, u ukupnoj dužini od jedan kilometar, za šta je izdvojeno oko 80.000 KM.
Crno vrelo

Milion KM predviđeno je programom za 2018. godinu za završetak primarne faze „Crnog vrela“ i ulazak u prvi podsistem „Zvijezda“.

“Trenutno su u toku radovi na zatvaranju objekta fabrike vode (filter postrojenja) postavljanjem zidnih panela, a potom i krovnih. Takođe u proteklom mjesecu su rađene elektro instalacije unutar objekta pumpne stanice za podsisteme „Zvijezda“ i „Bronzani majdan“. Kada se objekat filter postrojenja zatvori panelima, pristupiće se ugradnji opreme i instalacija unutar objekta”, rekli su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Ovaj, najveći projekat iz oblasti vodosnabdijevanja – nastavak izgradnje primarnog vodovodnog sistema „Crno vrelo“ – trebalo da obezbijedi stabilno snabdijevanje vodom za 20.000 stanovnika rubnih dijelova Banje Luke i Prijedora. Radovi se odvijaju po fazama.