Vijesti 15.12.2016.

Za novi rendgen potrebno 240.000 KM

ČITANJE: 1 minuta

Pacijenti se žale da dugo čekaju rendgen pluća, a iz Doma zdravlja u Banjaluci poručuju da bi se to moglo promijeniti već za nekoliko mjeseci.

Odjeljenje radiološke i ultrazvučne dijagnostike ima dva aparata koja su u funkciji, što je, kako tvrde pacijenti, nedovoljno.

– Nedavno sam, po preporuci porodičnog ljekara, morao da slikam pluća. Skoro čitav dan sam čekao da dođem na red, što mi je, zbog zdravstvenog stanja, bilo naporno. Primjetio sam da su i drugi pacijenti negodovali zbog čekanja. Kad je tako u Banjaluci, mogu misliti kako je u manjim mjestima – kaže jedan Banjalučanin, koji nije želeo da mu navodimo ime.

Načelnica nadležne službe u Domu zdravlja, dr Vesna Blagojević, ističe da u narednoj godini ova zdravstvena ustanova namjerava da nabavi još jedan RTG aparat, ukoliko bude novaca za to.

– Ukoliko Dom zdravlja obezbedi izvore finansiranja u 2017. godini, pristupiće se nabavci još jednog RTG aparata – pojašnjava Blagojevićeva. Kako saznajemo, aparat za slikanje pluća košta oko 240.000 KM.

U Domu zdravlja tvrde da se pacijenti za slikanje pluća i srca ne naručuju, odnosno da se primaju isti dan.

– Pacijenti kojima se radi RTG pluća, kao preoperativna priprema, naručuju se na slikanje neposredno prije pregleda interniste i anesteziologa i samog operativnog zahvata – kaže dr Blagojević.

Banjalučani slikanje pluća mogu da obave i u Kliničkom centru, te u jednoj privatnoj ordinaciji, gdje snimanje košta 30 KM.

(euroBlic)