Vijesti 09.12.2017.

Za Novu godinu Banjaluka regionalna top destinacija

ČITANJE: 2 minute

Tek nešto više od 20 dana dijeli nas od Nove godine. Ako niste isplanirali gdje provesti novogodišnje praznike, vrijeme vam otkucava, jer su skoro svi aranžani već popunjeni.

Banjaluka ove godine juriša na titulu “regionalne turističke destinacije”, povodom čega je pripremljen bogat i raznovrstan program koji već tradicionalno privlači veliki broj turista.

Ali, neki su se opredijelili za “južnije” destinacije. Kipar ili Malta su idealni za ovakav doček, smatra Robert Dacešin, autor prvog turističkog vodiča Banjaluke. Provesti Novu godinu u Banjaluci, kaže Dacešin, dobar je izbor. On će, ipak, za svega dvjestotinjak evra u nešto istočnije krajeve.

– Јa ću ovu Novu godinu slaviti malo dalje. Idem u Gruziju, Јermeniju i Azerbejdžan. Sasvim neobična destinacija, po meni odlična – super mjesto jer ide mali broj ljudi, jako jeftino, neobično i miks istoka i zapada – smatra Dacešin.

Oni koji će Robertovim vodičem ipak kroz Banjaluku, za novogodišnje praznike imaće šta i vidjeti. Sergej Ćetković, Ivana “Negativ”, Ceca Ražnatović, bend Leksington, Nikola Rokvić, Lukijan Ivanović, Aca Lukas, Toni Cetinski i Dženan Lončarević – neka su od imena koja će u Banjaluci pjevati u novogodišnjim danima. Međutim, i dalje je najveći problem nedostatak smještajnog kapaciteta.

– Većina kapaciteta u Banjaluci je već popunjena. Ostao je mali broj, tako da će i oni prema očekivanjima biti popunjeni poslije 15. decembra – kaže Mladen Šukalo, iz Turističke organizacije Banjaluke.

Oni koji žele van granica Srpske, često biraju evropske gradove poput Beča, Praga, Berlina ili Milana. Turističke agencije zadovoljno trljaju ruke. Planuli su i aranžmani u skoro svim ski-centrima regiona.

– Poprilično su popunjeni, ali mislim da još ponegdje ima slobodnih mjesta. Kopaonik je više popunjen, a ostale destinacije u udarnim terminima raspusta i praznika su uvijek tražene – kaže Vanja Savić, iz turističje agencije Unis turs.

Republika Srpska, naročito u zimskim mjesecima, poželjna je turistička destinacija, što potvrđuju i podaci Zavoda za statistiku. Decembar, januar i februar – tri su udarna mjeseca u kojima je samo prošle sezone ostvareno skoro 165.000 noćenja. Uz novogodišnji koncert Željka Јoksimovića na Јahorini i dobar start skijaške sezone, ova planina vraća se na evropsku mapu ski-centara.

– Zimska turistička sezona je i zvanično otvorena. Očekujemo veliko interesovanje turista, a prema prognozi vremenske prilike nam zaista idu na ruku, tako da očekujemo uspješniju sezonu nego prošle godine – istakla je Dijana Đuričić, iz Turističke organizacije Republike Srpske.

(RTRS)