Vijesti 18.05.2024.

Za ovo u Grčkoj možete biti papreno kažnjeni, a kod nas nije prekršaj

ČITANJE: 2 minute

Sezona ljetovanja se primiče, a kao i svake godine među najpopularnijim destinacijama je Grčka.

Stoga, ako ste se odlučili da tamo ljetujete, bitno je da znate da možete dobiti paprenu kaznu, i to za stvar koja kod nas nije prekršaj.

Naime, reforma u saobraćajnim zakonima Grčke donijela je nove kazne za vozače koji puše cigarete dok voze.

Do omiljenih destinacija u Grčkoj naši turisti najčešće odlaze sopstvenim prevozom, a to znači da je potrebno da budete dodatno na oprezu jer vas u toj zemlji, ukoliko ne vozite po pravilima saobraćaja, mogu sačekati prilično visoke kazne za prekršaje.

Iako u Grčkoj novi i znatno stroži zakon o drumskom saobraćaju postoji od 2019. godine, nije zgoreg podsjetiti se koliko će vam svaki saobraćajni prekršaj napravljen u ovoj zemlji višestruko povećati trošak letovanja.

Od 16. oktobra 2019. pušenje nije zabranjeno samo na svim javnim zatvorenim prostorima u Grčkoj, već i na igralištima i drugim otvorenim površinama koje djeca posjećuju. Pored toga, zabranjeno je pušenje u privatnom vozilu sa djecom mlađom od 12 godina.

Zabrana pušenja sada se primjenjuje na taksije, bolnice i druge zdravstvene ustanove, škole i univerzitete, restorane, kafiće, mjesta za živu muziku i noćne klubove, čekaonice, aerodrome. Novim zakonom zabranjeno je i pušenje na sportskim terenima i na otvorenim stadionima.

Novim nacrtom zakona ukida se i dio kojim su bila izuzeta veliki prostori za zabavu i restorani koji su odredili dijelove za pušenje zatvorene od ostatka objekta.

Kazne će takođe biti strože, od 50 do 500 evra za pušače koji krše zabranu i od 500 do 10.000 evra za menadžere ili vlasnike preduzeća ili ustanova u kojima je prekršen zakon o pušenju. Nakon pet takvih kršenja, dozvola za rad će biti oduzeta.

Oni koji prodaju duvanske proizvode maloljetnicima sada će biti kažnjeni od 500 do 10.000 evra, a dozvola za rad će im biti oduzeta nakon pet prekršaja.

Kazne za vozače koji puše u automobilu

Taksisti, vozači autobusa kao i vozači privatnih automobila koji se ne pridržavaju ovog zakona moraće da plate posebno visoke kazne.

Vozači koji krše zakon o pušenju – puše u privatnom vozilu sa djetetom mlađim od 12 godina, biće kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 1.500 evra i oduzimanjem vozačke dozvole na mjesec dana.

Takođe, ako se puši u službenom vozilu u kom je maloljetno dijete mlađe od 12 godina, novčana kazna iznosiće 3.000 evra. I u ovom slučaju takođe vozačka dozvola vlasnika vozila biće oduzeta na mjesec dana, navodi se na sajtu “Grčkainfo”.