Svijet 05.05.2021.

ZA PATENTE VAKCINA: Bajden podržao odstupanje od zaštite intelektualne svojine

ČITANJE: 2 minute

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena u srijedu je podržala odstupanje od zaštite intelektualnog vlasništva za patente vakcina protiv Covida-19, što je napredak u međunarodnim naporima da se suspendiraju patentna pravila dok pandemija bjesni u Indiji i Južnoj Americi.

Sjedinjene Američke Države bile su vodeći protivnik prijedloga Svjetske trgovinske organizacije (WTO) da se obustavi zaštita intelektualnog vlasništva u pokušaju da se pojača proizvodnja vakcina. Međutim, predsjednik Biden bio je pod sve većim pritiskom da podrži prijedlog, uključujući i brojne demokrate u kongresu.

Katherine Tai, trgovinska predstavnica Sjedinjenih Država, objavila je stav administracije u izjavi u srijedu popodne, prenosi Klix.

“Ovo je globalna zdravstvena kriza, a izvanredne okolnosti pandemije koronavirusa zahtijevaju izvanredne mjere”, kazala je te dodala da administracija snažno vjeruje u zaštitu intelektualnog vlasništva, ali u cilju okončanja ove pandemije podržava odricanje od te zaštite za vakcine protiv Covida-19.

Tai je kazala da će Sjedinjene Države učestvovati u pregovorima u vezi sa tim pitanjem u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, dodavši da će ti pregovori potrajati s obzirom na prirodu institucije i složenost pitanja koja su u pitanju.

Ranije u srijedu, članovi Svjetske trgovinske organizacije održali su još jednu sesiju razgovora o odricanju od zaštite intelektualnog vlasništva. Daljnje rasprave očekuju se narednih sedmica, jer Indija i Južna Afrika, koje su predložile izuzeće, pripremaju revidirani plan koji će države razmotriti.

Ngozi Okonjo-Iweala, generalna direktorica Svjetske trgovinske organizacije, pozvala je članove da nastave pregovore o tekstu plana.

“Čvrsto sam uvjerena da ćemo nakon što sjednemo sa stvarnim tekstom ispred sebe, pronaći pragmatičan put naprijed”, kazala je na sastanku Generalnog vijeća organizacije.

Ukoliko se u okviru Svjetske trgovinske organizacije postigne konsenzus, patenti vakcina bit će dostupni za korištenje drugim proizvođačima od čega bi najviše mogla profitirati Indija, koja je trenutno teško pogođena drugim valom pandemije.

(SB)

Oznake: Džo Bajden