Vijesti 06.10.2022.

Za podsticaje u ovoj godini 13,5 miliona KM, Vlada Srpske prihvatila informaciju

ČITANJE: 2 minute

Vlada Republike Srpske prihvatila je na današnjoj sjednici informaciju o sprovođenju javnog poziva za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u ovoj godini u ukupnom iznosu od 13,5 miliona KM.

Podsticaji su namijenjeni za podršku realizaciji investicionih projekata koje realizuju privredni subjekti iz oblasti prerađivačke industrije, a predmet dodjele podsticaja bila je nabavka savremenih tehnologija i nove opreme ili opreme koja nije starija od 12 godina, te razvoj i inovacija, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Na javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u ovoj godini prijavilo se 312 privrednih subjekata, od kojih je 238 dostavilo prijave koje su blagovremene, potpune i dopuštene, te ispunjavaju sve opšte i posebne uslove javnog poziva.

Od ukupnog broja prijavljenih, 74 privredna subjekta nisu zadovoljila uslove tražene javnim pozivom, a najčešći razlog odbijanja bili su nedovoljan broj radnika, neadekvatna šifra djelatnosti, neizmirene poreske obaveze, nepotpuna dokumentacija, projekat koji nije izrađen u skladu sa okvirnom metodologijom i drugo, dok je jedan privredni subjekat dostavio neblagovremenu prijavu.

Podsticajima za direktna ulaganja podržani su projekti privrednih subjekata koji zapošljavaju ukupno 19.560 radnika, a koji su u nabavku i uvođenje savremene opreme i tehnologije investirali oko 78 miliona KM.

Posmatrano po sektorima najviše korisnika podsticaja je iz drvne industrije – 77 korisnika, zatim slijedi metalna i elektro industrija 74 korisnika, te tekstila i obućarska industrija 35 korisnika.

Kada je riječ o vrijednosti investicija po sektorima, najviše investicija se realizuje u sektoru metalne i elektro industrije – 26,3 miliona KM, te 24,7 miliona KM u sektoru drvne industrije.

U saopštenju je navedeno da je, osim navedenog, važno naglasiti da je ove godine 15 privrednih subjekata realizovalo investicije veće od jednog miliona KM i to iz oblasti metalne, hemijske, drvne i industrije papira.

Navedena vrijednost investicionih ulaganja je značajna imajući u vidu da je riječ o ulaganjima koje realizuju privredni subjekti iz prerađivačke industrije, odnosno subjekti koji su nosioci privrednog razvoja Republike Srpske i koji posluju u granama privrede koja zapošljava najveći broj radnika.

Značajne investicije se odnose na nabavku proizvodnih linija, digitalizaciju proizvodnih procesa, CNC mašina, robota, lasera i slično.

“U narednom periodu uslijediće donošenje rješenja o dodjeli podsticaja i potpisivanje ugovora sa korisnicima podsticaja, a privredni subjekti će biti obaviješteni o terminima i mjestu potpisivanja ugovora”, navedeno je u saopštenju.

Oznake: Podsticaj, Vlada