Vijesti 19.07.2016.

Za pola godine prikupljeno oko 17.000 doza krvi

ČITANJE: 3 minute

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan ističe da je u prvih šest mjeseci ove godine prikupljeno oko 17.000 doza krvi.

Ona precizira da je najviše doza krvi ili oko 5.600 prikupljeno u Banjaluci, 2.600 u Doboju, 2.100 u Bijeljini, 1.500 u Prijedoru i u Gradišci oko 1.400.

“Od osnivanja Zavoda 2009. svake godine bilježimo rast broja prikupljenih doza krvi i krvnih komponenata, iako se transfuziološke službe kod nas i u svijetu suočavaju sa periodima u godini kada ima manje dobrovoljnih davalaca.

Zimi se to dešava u januaru i u februaru, a tokom ljeta kada su davaoci na godišnjim odmorima i raspustu”, objašnjava Guzijanova.

Ona podsjeća da se prošle godine od ukupnih prikupljenih doza krvi, 78 odsto odnosilo na dobrovoljne davaoce, a u nekim sredinama i 100 odsto.

“Sve više mladih odaziva se na naše akcije. Na primjer, dva puta godišnje sa Crvenim krstom Republike Srpske organizujemo velike akcije dobrovoljnog davanja krvi sa srednjoškolcima.

Takođe, redovno se odvijaju i akcije dobrovoljnog davanja krvi u kojima učestvuju studenti. Posebno nam je drago kada mladi prepoznaju dobrovoljno davanje krvi kao human čin kojim mogu doprinijeti zajednici i pacijentima u Srpskoj“, naglašava Guzijanova.

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Đoko Mihajlović navodi za Srnu da ova organizacija i njeni aktivi vrše stalne edukacije o dobrovoljnom davalaštvu krvi u firmama, obrazovnim i drugim ustanovama u Srpskoj.

“Mi najviše radimo sa mladima od kojih stvaramo humane ličnosti da bi oni kasnije proširili važnost dobrovoljnog davalaštva krvi. Takođe, demantovao bih da krv obično daju stariji jer bilježimo ekspanziju mladih dobrovoljnih davalaca.

Prema našim podacima od ukupnog broja osoba koje su prvi put dale krv, 40 odsto su mladi”, ističe Mihajlović.

On je potvrđuje da se po dobrovoljnom davalaštvu krvi, uz Banjaluku, Doboj i Bijeljinu, posebno ističu opštine Kozarska Dubica, Kotor Varoš i Bileća.

“U odnosu na region mi smo u samom vrhu po dobrovoljnom davalaštvu krvi. Ne damo da se kao u nekim zemljama EU krv plaća. Osobe koje najčešće daju krv su nižeg ili srednjeg socijalnog statusa”, navodi Mihajlović.

Referent za zdravstvenu djelatnost u Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Banjaluka Koviljka Vlaški najavljuje da bi zbog teškoća u vezi sa obezbjeđivanjem dovoljnih zaliha u ljetnom periodu, u dogovoru sa Zavodom za transfuzijsku medicinu, trebalo da organizuju akciju darivanja krvi 26. jula.

“Godišnje organizujemo oko 100 motivaciono-edukativnih radionica za učenike četvrtih razreda srednjih škola. Zahvaljujući tome u toku godine organizuje se oko 20 akcija darivanja krvi na kojima učestvuje više od 1.000 učenika, od kojih mnogi daju krv”, navodi Koviljka Vlaški.

Dobrovoljni davalac iz Prijedora Stojmir Novaković, koji je dao krv 162 puta i za to dobio plaketu “Sveti Stefan” od predsjednika Republike Srpske, zadovoljan je povlasticama koje dobija od države, ali smtra da uvijek može bolje.

On je istakao da bi trebalo da poslodavci poštuju zakonske odredbe o dva slobodna dana kada se da krv, a želja mu je i da rekorderi u doborovoljnom davanju krvi dobiju nacionalne penzije.

Dobrovoljni davalac krvi u Srpskoj može biti svaka zdrava osoba muškog ili ženskog pola u starosnoj dobi od 18 do 65 godina. Jedan dobrovoljni davalac krvi može da spasi više ljudskih života jer se iz prikupljene krvi priprema više komponenti ove dragocjene tečnosti.

Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu poručuju da krv ne treba da daju osobe koje trenutno primaju terapiju ili imaju akutnu ili hroničnu bolest.

(Agencije)