Vijesti 07.06.2016.

Za pola godine registrovano osam igraonica

ČITANJE: 1 minuta

“Igraonice se registruju tek od ove godine, a do tada su se registrovale rođendaonice. Od početka godine su se dvije rođendaonice preregistrovale u igraonice”, kazao je Šajić.

Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisano je da je igraonica obavezna da ispunjava uslove u pogledu opreme, prostora i zaposlenih lica.

“To su prije svega prostor za zajedničke aktivnosti, hodnici, garderoba, sanitarni prostor za djecu, sanitarni prostor za odrasle i priručna kuhinja”, kazala je Branka Rogač, portparol Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Ona navodi da zaposleni mogu biti lica sa najmanje završenom srednjom školom i da ispunjavaju opšte uslove za zasnivanje radnog odnosa u skladu sa zakonskim propisima kojima se regulišu radno-pravni odnosi.

“Rođendaonice u svom sastavu moraju imati sanitarni prostor koji se sastoji od prostora za umivanje i prostora za toalet, koji može biti i jedinstven prostor, ali mora imati odvojene toalet kabine za djecu i odrasle”, rekla je Rogačeva.

Ona ističe da rođendaonice i igraonice koje se nalaze u sklopu tržnih centara ne moraju u svom sastavu imati sanitarni prostor ukoliko se može obezbijediti sanitarni prostor u okviru objekta u čijem sastavu se nalaze.

Listu svih registrovanih igraonica u Banjaluci možete pogledati na ovom linku.