Vijesti 15.03.2016.

Za pola godine više od 80 aktivnosti vezanih za suzbijanje organozovanog kriminala

ČITANJE: 2 minute
kriminal pistolj
Nadležne institucije u BiH sprovele su u drugoj polovini prošle godine više od 80 aktivnosti u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, navodi se u Izvještaju Ministarstva bezbjednosti o sprovođenju Strategije za borbu protiv organizovanog kriminala /2014-2016/ za period 1. juli – 31. decembar 2015. godine, koji je danas usvojio Savjet ministara BiH.

U 13 velikih operativnih akcija koje su sproveli Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/, entitetska i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima u BiH slobode je lišeno više desetina lica.

Nadležna policijska tijela i tužilaštva u BiH u istom periodu ostvarili su zapažene rezultate u istragama organizovanog kriminaliteta i harmonizaciji propisa unutar BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Nekoliko akcija koordinisano je vođeno u saradnji sa nadležnim policijskim tijelima i tužilaštvima zemalja u okruženju i EU.

Od 10. decembra 2015. do 8. februara ove godine od mjerodavnih tijela NJemačke najavljen je dolazak 389 lica u BiH, s tim da su u BiH vraćena 133 državljanina BiH, od kojih je 21 prihvaćen sa dokumentom Evropskog hitnog putnog lista za povratak.

Radi efikasne realizacije procesa povratka državljana BiH, produžena je upotreba Evropskog hitnog putnog lista za povratak, koji izdaju mjerodavna tijela NJemačke, a važiće za državljane BiH prilikom njihovog povratka/deportacije/protjerivanja u BiH u dodatnom periodu od 60 dana, počevši od 8. marta.

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Ministarstva bezbjednosti o aktivnostima BiH u prihvatu državljana BiH koji se vraćaju iz NJemačke na osnovu Evropskog hitnog putnog lista za povratak.

Utvrđen je Prijedlog protokola između Savjeta ministara BiH i Vlade Slovenije o implementaciji Sporazuma između Evropske zajednice i BiH o readmisiji lica koja borave bez dozvole čijim se zaključivanjem želi olakšati sprovođenje Sporazuma između Evropske zajednice i BiH o readmisiji lica koja borave bez dozvole.

(Agencije)