Vijesti 08.12.2017.

Za poljubac pod krošnjom drveta nove generacije će čekati cijelu deceniju

ČITANJE: 2 minute

Mlada stabla posađena su u “parkiću” u centru Banjaluke, tako da će se građani dobro načekati dok novo drveće poraste i omiljeno šetalište ponovo postane mjesto za sastanke zaljubljenih parova.

Banjalučani još nisu prežalili staro drveće u centru grada, koje je posječeno tokom rekonstrukcije pješačke zone, a kada su vidjeli nova stabla dodatno su se rastužili. Sadnicama će trebati najmanje deset godina da stasaju, kako bi neke nove generacije uživale u njihovom hladu.

– Kakav je to centar grada kad nema nijedno veliko, već formirano drvo. Ovo je sramota. U parkiću su se mladi redovno okupljali, pod krošnjama drveća su se simpatije sastajale, ovde je “palo” toliko prvih poljubaca, a šta sada. Dok ova stabla izrastu, sve će se to zaboraviti i nestati. Zar je to cijena za novo, moderno šetalište – razočarana je 40-ogodišnja Mirjana.

Mada su iz Gradske uprave ranije rekli da su stabla posječena jer su bila bolesna, građani ne mogu oprostiti nadležnima što su dozvolili da se drveće uopšte nađe u tako lošem stanju. Mnogi se pitaju hoće li Grad i novo drveće tako dobro “čuvati”.

Na ovaj problem nedavno je u svom stilu ukazao i književnik Milenko Stojičić, koji je poručio da Banjaluka ima “upalu pluća”.

– Raspisan je konkurs za sječu glava drveća! Počećemo dodjeljivati i nagrade za prvog sjekača! Ulicama je sada – promaja! Mi smo “pametniji” od Pariza, grada svjetlosti, koji čuva, na primjer, drvo pod kojim su sjedili Ruso, Didro… U Vajmaru još lista Geteovo drvo, a ono malo drva u Banjaluci stide se u naše ime, umjesto nas. Banjaluci nedostaje Banjaluka – upozorio je Stojičić.

Rekonstrukcija pješačke zone u centru grada, na potezu od Hrama Hrista Spasitelja prema spomeniku banu Milosavljeviću, počela je 20. septembra, a rok za završetak je krajem januara.

Ovim radovima predviđeno je popločavanje granitnim pločama, izgradnja nove rasvjete, mobilijara, oborinske kanalizacije i instalacija.

Izvođač radova je preduzeće “Kozaraputevi”, a radovi će koštati oko 400.000 KM.

(Euro Blic)